КЕВР: Ще ви вдигаме тока, но няма да го правим рязко

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да допуснат рязко повишаване на цените на тока.

Това стана ясно от изявление на членовете на КЕВР по време на извънреден брифинг, цитирани от bTV.

По-рано през деня от трите електроразпределителни дружества в страната – ЧЕЗ, И Ви Ен (EVN) и „Електроразпределение Север“ (новото име на „ЕНЕРГО-ПРО“), обявиха, че ще искат нови цени на тока. До момента те не са внесли своите предложения в енергийния регулатор. Срокът за това е до 31 март.

„Едновременно с това, че поради продажбата на ЧЕЗ цената рязко ще се повиши… това са спекулации, ако някой иска да реализира политически проекти чрез цената на ЧЕЗ, няма как да се случи това. Нито кредитите, нито лихвите са ценообразуващи“, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

Иванов може да говори за какво ще е увеличението на цената на тока след 31 март. Всяка година дружествата искат голямо увеличение, но ние не се съгласяваме, допълни председателят на КЕВР.

Припомняме, от ЧЕЗ обявиха, че ще поискат от КЕВР промяна на цената на електроенергията. Това става няколко дни, след като бе обявена сделката за продажбата на активите на чешкото дружество, като през тези дни се развихри скандалът около самата сделка.

Източник: Dunavmost.com