Киев бие тревога: Русия е симулирала ядрена атака срещу Украйна с реална ракета

Валерий Рябих, директор на Defense Express, информационна и консултантска компания, е загрижен, че Русия е изстреляла ракета с имитатор на ядрена бойна глава срещу Украйна.

Това предаде агенция УНИАН.

По думите му при една от масивните ракетни атаки срещу Украйна руските Въоръжени сили са симулирали ядрена атака. Една от свалените над столицата Киев на 17 ноември крилати ракети е била оборудвана с имитатор на ядрена бойна част. Това е ракета Х-55 .

Съобщава се, че на дадената ракета вместо бойна част е бил прикрепен блок, служещ за имитатор на ядрена бойна глава. Според мнението на експертите, запасът на крилати ракети в Русия се изчерпва. Точно за това може говори използването на ракетата Х-55 от “ядрения арсенал”.

Според Рябих реакцията на международната общност „не е толкова ефективна, колкото ни се иска“. „Струва ми се, че този сигнал с ракетата X-55 трябва да се разглежда много сериозно и внимателно, защото тази ракета може да носи бойна глава от 350 килотона. Това е много мощен намек за хората, които управляват Кремъл. След началото на пълномащабната война срещу Украйна Русия на няколко пъти заплаши, че може да използва ядрени оръжия във войната, ако сметне, че е застрашено оцеляването на федерацията.

Източник: Факти