Киев обвини Москва, че подготвя референдум в Херсон за отцепване от Украйна

Владимир Путин спира договор за ядрено оръжие

Украинските власти обвиниха Русия, че планира фалшив референдум за създаването на промосковска „народна република“ в южния черноморски град Херсон.

Това предаде БНР, позовавайки се на Франс прес

Руските сили превзеха пристанищния град с население от 290 хиляди души на 3-ти март след тридневна обсада. Това беше първият голям град, който падна след военната инвазия на Путин в Украйна.

„Сега руснаците отчаяно се опитват да организират фалшив „референдум“ за фалшива „народна република“ в Херсон“, написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Поради „нулева народна подкрепа“ такъв референдум „ще бъде изцяло режисиран“, добави Кулеба.

По-рано днес украинският външен министър Дмитро заяви, че Украйна е готова да преговаря, но няма да се предаде или да приеме ултиматуми.

Той също така призова международните компании и бизнесмени да спрат да правят „кървави“ печалби в Русия. Кулеба отбеляза, че правенето на бизнес с Русия е опасно при сегашните обстоятелства. Правителството на Кремъл е „непредвидимо по отношение на правенето на бизнес“, добави Кулеба по време на виртуална среща с организацията с нестопанска цел Renew Democracy Initiative.

Що се отнася до позицията на Беларус относно неучастие във „военната операция“ на Русия, Кулеба също така спомена, че вярва, че те (властите в Минск) не желаят да изпращат войски в Украйна, въпреки че са под натиск от Москва.

Източник: Факти.бг