Кирил Ананиев: Независимо кое правителство ще управлява, бюджетът ще издържи цялата 2021 г.

„Независимо от това кое правителство ще управлява, този бюджет ще издържи за цялата 2021 г.“.

Това увери в предаването „Бизнес.БГ“ по БНТ финансовият министър Кирил Ананиев.

Бюджетът по нищо не се различава от философията на останалите бюджети на страната и това е разбираемо, защото в нег са включени всички политики и програми на правителството, обясни Ананиев.

По думите на финансовия министър, това, което е различно в бюджета за 2021 година са мерките, които се предприемат срещу пандемията от коронавируса.

Въпроси като работата, заплатите, социалните мерки, подкрепата на бизнеса – чрез тяхното решаване трябваше не само да гарантираме изпълнението на мерките, но и финансовата стабилност на държавата, обясни министърът.

По същество този бюджет няма много алтернативи, защото и пред обществото, и пред работодателите, и пред синдикатите стоят едни и същи проблеми, които трябва да решаваме.

С мерките на правителството ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора, както е с 60 на 40, каза още министър Ананиев.

Ако мерките не съществуваха, щяхме да сме на равнището на западноевропейските държави, където дефицитите в бюджетите са над 10%. При нас дефицитът е най-нисък в целия ЕС, подчерта финансистът.

Искам да ви уверя, че независимо от това кое правителство ще управлява, този бюджет ще издържи за цялата 2021 г, ако стане по-страшна пандемията, категоричен е Ананиев.

Финансист номер 1 коментира и приемането на България в еврозоната.

Подкрепям управителя на БНБ, който спомена, че от 1 януари 2024 г. може да станем член на Еврозоната. Считам, че при спазване на плана за действие, ние ще влезем най-късно на тази дата, каза в заключение финансовият министър.

Източник: Petel.bg