Кирил Петков ахна: Отстранените шефове на ББР са получавали по 60 000 лв. месечно!

Снимка: БТВ

Най-накрая, след всички препятствия, новият Надзорен съвет на Българската банка за развитие (ББР) е вписан в Търговския регистър.

Това каза в изявление служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде Агенция „Фокус“.

„От днес нататък тази банка наистина е за малките и средните предприятия. Успяхме успешно да преминем през всички препятствия. Сега имам много професионален надзор, който е много фокусиран върху целите си. От днешна дата ББР ще работи само и единствено за малките и средни предприятия със заеми под 5 милиона лв.“, допълни той.

Сред първите открития на новия Надзор на ББР е, че част от компенсациите и заплатите в ББР са с размери, които накараха дори и мен да ахна, сподели Кирил Петков.

„Имало е месеци, в които заплатите на управителите са стигали 60 000 лв. Вярно е, че това е на база заплата, бонус, но говорим за огромни суми. 60 000 лв. на месец за една банка, която е финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно. Това ще бъде една от първите промени, които ще направим – този тип компенсации да не могат да се случват.

Който иска да работи за тези пари, да работи в частния сектор, а не са нашите данъци“, подчерта той.

Кирил Петков обяви още, че Министерски съвет е одобрил нова подкрепа в помощ на малките предприятия с оборот над 500 000 лв.

„Целият бюджет, който ще отиде за тях като директна грантова помощ, е 184 млн. лв. и 600 000 лв. Хубавата новина за тях е, че това е наддоговаряне над съществуващия бюджет от 78 млн. лв. с още 106 млн. лв.“, уточни служебният министър.

Петков допълни, че се очаква средствата към малките предприятия да стигнат до тях в следващите няколко седмици.

„По наша сметка ще бъдат подкрепени 3 694 предприятия, които попадат в тази категория. Те вече са одобрени и са кандидатствали. До този момент средствата не бяха влезли и реално бяха доста по-малко, отколкото одобрените предприятия. Просто сега допълнихме със 106 млн. лв. така, че по-голяма част, болшинството от одобрените предприятия да получат своето финансиране“, обясни служебният министър, като поясни, че средствата за подкрепата идват по програмата ReactEU.

eGO е името на фирмата за електромобили, която привлякохме в България, каза още министърът на икономиката.

„Меморандумът все още не е подписан, така че не трябва да говорим напред във времето, но фирмата се казва еGO. Това е немски производител. Само два производителя на електромобили имат хомолгация за ЕС. Най-хубавото в тази част е, че друга голяма наша фирма в България – Bosch, ще дава голяма част от частите за тези коли и ще бъдат произвеждани в България“, допълни той.

Кирил Петков подчерта, че в този случай не говорим само за асемблиране, а за клъстър.

„Това е целта, за която съм се борил в последните 6-8 седмици, а именно да имаме повече такива успехи. Ако не беше излязло в новините, не бих го казал. Имаме още няколко дни в преговори“, допълни той, като отбеляза, че е твърденията, че по тази сделка се е работело отдавна, са абсолютни глупости.

Служебният министър обясни, че преговорите са текли през последните 5 седмици.

„Те бързат с голяма скорост, защото в момента конкуренцията на електромобили е голяма. Който излезе първи на пазара с най-новите автомобили, има предимство. Надяваме се, че в събота ще можем да ви поканим да видите самите коли пред Министерството на икономиката“, допълни Петков.

По думите му първите произведени в България електромобили могат да бъдат реалност до година и половина-две.

Източник: Епицентър.бг