Кирил Петков: Бих се радвал Гешев сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него

Бих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно мнозинство, да си даде сам оставката, за да не се занимаваме с него.

Този проблем да се свърши от само себе си.

Надявам се, че и той гледа в момента“, тоова каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков при преговорите за коалиционно споразумение с „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“, предаде БТА.

Петков посочи, че на база цели и теория партиите в преговорите са „много обединени“. По думите му България трябва да се превърне в държавата, която за най-кратко време е успяла да изкорени корупцията. Според него, ако свалим нивото на корупция у нас до това на Словения, БВП на страната ни ще се повиши с 50 процента. Петков добави, че корелацията между корупцията и икономическо развитие е над 70 процента. Той заяви още, че е важно коалицията да се прави с мандат за четири години, за да са сигурни „инвеститорите в корупционния процес“, че идва един много дълъг период, в който те няма да могат да ползват обществените средства за лични интереси.

Краткосрочната програма за борба с корупцията на „Продължаваме промяната“ включва да има нова парламентарна комисия, която да се занимава с корупцията, която да изготви доклад за дейността на КПКОНПИ и да даде законово основание за смяната на ръководството на комисията. Новата парламентарна комисия трябва да утвърди приоритети и стратегии за работата на КПКОНПИ. Също и да преразгледа информацията за данни за престъпления, извършени от магистрати и внасяне на сигнал до Инспектората на ВСС.

От „Продължаваме Промяната“ предлагат още КПКОНПИ да се раздели на две комисии, като едната да обедини дирекциите за противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси, а втората да се занимава с възстановяването на активи от лица, които не могат да докажат как са се сдобили с имуществото си. Предлага се още КПКОНПИ да може да възлага проверки на НАП и ДАНС, както и да обжалва в съда откази на прокуратурата за образуване на производства по неин сигнал.
В краткосрочната програма на „Продължаваме Промяната“ се включва още избор на нови членове на Инспектората на ВСС.

От ПП посочиха, че подкрепят идеята за това Висшият съдебен съвет /ВСС/ да се превърне от постоянно действащ в орган, който взима решения на отделни /временни/ сесии в рамките на мандата си и да бъде подкрепен от постоянно действащи комисии.
Други акценти в програмата са закриване на специализираните съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, отчетност на прокуратурата, анализ на натовареността на съдилищата и прекрояване на съдебната карта.

Източник: Petel.bg