Кирил Петков – готов да е министър и в евентуално ново служебно правителство

Снимка: БНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков изрази страховете си от това да не се състои актуализацията на бюджета и заяви, че ако това стане, би било провал на Народното събрание.

„Когато имаме наличие на два милиарда допълнителни средства и единственото, което се изисква, е оторизация за тяхното харчене, ние да посрещаме явно идващата огромна криза без средства – нито за лекарите, нито бизнеса, нито за пенсионерите, това би било пълен провал за мен на Народното събрание. Ако това се случи, бих казал – тези хора не си свършиха въобще работата“, заяви пред журналисти министърът.

В отговор на въпрос Петков заяви готовност да е министър в евентуално ново служебно правителство.

Той обяви началото на създаването на механизма – сертификат „Община без корупция“. В партньорство с „Трансперънси Интернешънъл“, които са световни лидери по темата антикорупция, ще създадем механизъм, по който всяка община, ако желае, ще може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията, каза министърът. Той допълни, че в тези общини „Трансперънси Интернешънъл“ ще бъде гарант, че ако има някакви проблеми за инвеститорите, те ще имат допълнителна „контактна точка“, към която да се обърнат при проблем.

С тази инициатива министърът очаква подобряване на процесите в общините и създаване на доверие в инвеститорите, че е безопасно да инвестират там. Той уточни, че са водени разговори с първите общини, които искат да се сертифицират – Видин, Русе и Бургас. Има интерес и от други общини.

Министърът уточни, че този процес ще отнеме време и допълни, че ще се започне с промяна в антикорупционната стратегия на правителството и изрази надежда, че ще се внесе решение на МС в следващите две седмици, с което този процес да започне.

Източник: dariknews.bg