Кирил Петков: Корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо

Снимка: БГНЕС

Кирил Петков научи жизненоважен урок за борбата с корупцията в Източна Европа по време на краткия си мандат като министър-председател на България.

„Ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг – руското влияние“, каза той пред Times.

„Не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите.“

Това се казва в публикация на авторитетното британско издание. В нея се уточнява, че завършилият в Харвард млад политик е опитвал да ограничи руското влияние, но е загубил вота на недоверие и подаде оставка. Според изданието, Петков е убеден, че Русия е решила да го отстрани от властта завинаги, но той е решен да се противопостави остро на влиянието на Владимир Путин в Източна Европа.

Авторът на материала Том Кингтън разказва, че според Петков той си е създал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е започнал да я замества с газ от Азербайджан. Спирането на руските доставки се оказва сериозен удар за България, която до този момент получава около 90 на сто от доставките си от Русия.

„Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на „Газпром“, но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече“, каза той.

„Трябва да си изключително глупав – или корумпиран – за да направиш това“, допълва Петков. В интервюто за „Таймс“ в „големия кабинет от съветската епоха в София“ премиерът казва още, че Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 руски дипломати.

„Общо взето, съм сигурен, че някои от 70-те души, които изпратихме обратно, активно разговаряха с депутати в парламента и даваха на журналистите статии, готови за публикуване“, каза той.

„[Руският] посланик беше заподозряна, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това беше директна намеса“, добавя Петков. Сходна схема той вижда и по повод вдигнато на ветото на България върху молбата за членство в ЕС на Северна Македония въпреки съпротивата на Русия.

„Русия влияеше от двете страни на границата“, каза той. „Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен.“

Източник: Actualno.com