Кирил Петков: Правителството може да издържи и четири години

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков допусна, че правителството може да издържи и четири години, но отбеляза, че ако някои от партиите се изкушат да сложат лично-партийните си интереси пред тези на държавата, кабинетът може да съществува и много кратко.

Петков коментира темата пред Българското национално радио.

„Зависи от дисциплината на всеки един от участниците. Ако дисциплината на всеки един от нас е да сложи националните приоритети, описани в програмата, която сме заложили, над лично-партийните интереси, това правителство може да продължи дълго“, заяви Петков. Той добави, че всеки ден трябва да се взимат много решения и всяко едно се отразява на партийните и националните интереси, като отбеляза, че в ПП „сме готови да плащаме голяма политическа цена, докато резултатите са правилни“.

Във връзка с бюджета за образование и култура, Кирил Петков каза, че той е рекорден, ако се гледа общо. По думите му диалогът с представители от сектора на културата трябва да продължи по отношение бюджета за 2024 г., за да има повече средства, които да бъдат обвързани с по-ясни резултати. Той изрази сигурност, че парите за култура ще са повече, ако има диалог.

Във връзка с предложенията за промените в Конституцията Петков коментира, че, за да ги има, са били необходими над 160 гласа, а ДПС са били важни, колкото и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ, за да бъде този проект реалност.

По думите му, докато резултатите се случват, тези мнозинства не могат да бъдат укорими, но, ако крайните резултати не отговарят на целите – „тогава ние ще отсечем и мисля, че и колегите от ГЕРБ осъзнават това“.

Източник: dariknews.bg