Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс: Щом България се противопостави на Путин значи всеки може

Въпреки че взе решение да не доставя оръжия Кирил Петков смята, че България се е противопоставила на Путин.

Според премиера Кирил Петков Русия много грешно си е направила сметките с превръщането на България в тест за способността ѝ да нанася икономически щети и да промени правителствената политика към Украйна.

„Ако най-зависимата от Русия страна с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС, може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да може да се изправи срещу него“, казва той.

Това описва „Ню Йорк таймс“ в обширна публикация в сряда, а цитатът на Петков е споделян през последните часове и от известни лидери в Европа, предаде Дневник. Заглавието на статията е „В миналото най-добри приятели, днес България застава срещу Русия“ и започва разказа със замерянето със снежни топки на премиера на връх Шипка на 3 март.

В последвалите седмици страната, смятана от Москва за най-верен приятел в Европа, наложи с останалите членове на ЕС все по-строги икономически санкции на Русия, предложи да ремонтира повредени военни хеликоптери и бронирана техника на Украйна и изгони още руски дипломати, продължава изданието.

„Бързото влошаване на отношенията с България – бедна, но важна в символен план, страна заради исторически близките си връзки с Русия, подчертава колко далеч извън сценария – и то не само на бойното поле – излезе инвазията срещу Украйна, наредена от Владимир Путин“, описват Андрю Хигинс и Боряна Джамбазова.

„Традиционно Русия винаги е имала голямо влияние тук, но се оказахме изненада за тях. Те не разбират какво се е случило“, казва още Кирил Петков в интервю в София миналата седмица.

Според него спирането на газа е реакция на вбесената Русия, която заедно с това е започнала кибератаки срещу сървърите на държавна енергийна компания и системата на пощите за раздаване на пенсии. „В момента сме под мощна атака“, допълва премиерът, според когото това е „опит да бъде съборено правителството“ чрез раздухване на вътрешно недоволство.

„Опитват се да ни превърнат в пример“, продължава той, разказвайки за руския енергиен натиск над страната като насочен към създаване на ситуация, в която „енергийните цени ще излетят до небето и правителството ни ще падне“.

Според „Ню Йорк таймс“ и оцеляването на без това крехката управляваща коалиция зависи до голяма степен от събирането на алтернативни източници на енергия с помощта на ЕС и САЩ.

Василев смята, че Москва е преиграла и е принудила иначе спорещите държави на Балканите да се обединят за мащабни съвместни действия, контриращи опасността Русия внезапно да спре доставките. „Това ми дава голяма надежда, че газовото оръжие ще се окаже не само преувеличено (бел.ред. – буквалният израз е „хартиен тигър“), но и ще се обърне срещу този, който го употреби“, допълва вицепремиерът.

В статията е разказано още за безобразното държане на руската посланичка Елеонора Митрофанова, за което тя бе извикана и се извини, определено от премиера като „действия не на дипломат, а на пропагандна машина“. „Сега е моментът да се заеме силна позиция срещу руските шпиони и агенти. Сега е време за прочистване“, допълва Петков.

Източник: Petel.bg