Китай: НАТО подклажда нестабилността, довела до конфликта между Русия и Украйна

Заместник-министърът на външните работи Льо Ючън заяви, че глобализацията не трябва да се „превръща в оръжие“, а политиката на военните блокове трябва да бъде „отхвърлена“.

Tова става ден след като президентът на САЩ Джо Байдън предупреди китайския си колега Си Дзинпин за „последиците“, ако Пекин подкрепи военните действия на Русия в Украйна.

По време на Четвъртия международен форум за сигурност и стратегия в Пекин в събота китайският представител се съгласи с оценката на Москва, че безконтролното разширяване на НАТО в Източна Европа и неспособността да се отговори на опасенията за националната сигурност на Русия са проправили пътя към настоящата криза, като заяви, че един прост „ангажимент за отказ от разширяване на изток би могъл лесно да сложи край на кризата и да спре страданията“.

„Вместо това избра да раздухва пламъците от безопасно разстояние, наблюдавайки как собствените му търговци на оръжие, банкери и петролни магнати печелят от войната, докато оставят хората в една малка страна с рани от войната, чието възстановяване ще отнеме години“, каза той.

Стремежът на НАТО към „абсолютна сигурност“ води до „абсолютна несигурност“, добави Льо. Последиците от притискането на една голяма сила, особено ядрена, в ъгъла са още по-непредставими.

Москва категорично се противопоставя на присъствието на НАТО в близост до границите си и предприе мисия за получаване на писмени гаранции, които да спрат разширяването на водения от САЩ военен блок и да не позволят на Украйна да се присъедини към него. Западът обаче пренебрегна опасенията на Русия.

„Историята е доказала многократно, че санкциите не могат да решат проблемите“, каза Льо. „Санкциите срещу Русия стават все по-скандални. . Санкциите само ще навредят на обикновените хора, ще се отразят на икономическата и финансовата система. . . и ще влошат световната икономика. “

Пекин е подложен на засилен натиск от страна на Запада да се дистанцира и да прекъсне търговските си връзки с Москва, след като Китай се въздържа да подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН, осъждаща военните действия на Русия в Украйна, и избра да запази неутралитет заедно с Индия, Пакистан, Южна Африка и още 30 държави.

В петъчния си видеоконферентен разговор с президента Байдън китайският лидер Си Дзинпин подчерта, че Пекин винаги е бил „за мир и против война“, като призова всички страни, участващи в продължаващия конфликт между Москва и Киев, да се придържат към дипломацията. В отговор Байдън уж предупреди Си, че Пекин ще понесе „последствия“, ако окаже материална подкрепа или помогне на Москва да избегне западните санкции.

Източник: 19min.bg