Китай: Тоталните санкции на Запада срещу Русия са „антинародни“

Опитите на Вашингтон да диктува условия и „норми на поведение“ на Пекин на фона на украинската криза не се увенчаха с видим успех.

Както подчерта китайският президент Си Дзинпин в разговор с президента на САЩ Джо Байдън, китайските власти възнамеряват да заемат независима позиция по въпроса за Украйна и да считат тоталните санкции на Запада срещу Русия за „антинародни“.

Ще започнем от истинското състояние на нещата и ще направим собствени независими преценки“, каза Си Дзинпин на американския лидер по време на разговор, проведен чрез видеоконферентна връзка.  Обикновените хора отново ще бъдат жертва на едро на безразборни санкции. С това вие влошавате и без това тежката икономическа ситуация в света“.

Така подчертано загриженият тон на ръководството на Съединените щати и опитите на американските официални лица чрез заплахи да насаждат тревога в Китай – най-големият икономически партньор на САЩ, който Вашингтон позиционира като съперник, бяха неуспешни.

Си Дзинпин се опита да даде да се разбере на Байдън, че разговорът им не е изключителен: няколко часа преди разговора с обитателя на Белия дом той разговаря с още двама чуждестранни лидери – с президента на Република Южна Африка Кирил Рамафоса и премиерът на Камбоджа Хун Сен. Освен това по-рано Министерството на външните работи на КНР припомни, че този диалог се е състоял именно по инициатива на Съединените щати. Пекин не е проявил интерес към обсъждане на необходимостта от бойкот на Русия заради Украйна. Освен това, по време на този двучасов диалог китайската страна се съсредоточи върху въпроса с Тайван и напомни на Белия дом, че „двустранният консенсус“, постигнат на най-високо ниво през ноември миналата година, „някои представители“ на Съединените щати не се съобразяват .

„Неетичност и безотговорност“

В статията „Китай никога няма да приеме принудата на САЩ по украинския въпрос“, публикувана във вестник „Huanqiu shibao“ малко преди разговора между Си Дзинпин и Байдън, цитира позицията на неназован китайски служител, който посочва „неетичния и безотговорен“ натиск от Съединените щати върху Китай. „Американската страна не трябва да си прави илюзии или заблуди относно това“, подчерта той. От забележките на длъжностното лице следва, че КНР ще продължи да настоява Вашингтон да изпълнява честно своите задължения. Той също така отбеляза, че Пекин е изключително предпазлив от „желанието на Съединените щати за нова Студена война“ и се опитва да „промени китайската система и да укрепи съюзите срещу нея“.

Служителят, чиято позиция дава изданието, по същество предава настроението на китайското ръководство, като излага позицията си в термини, които са възможно най-близки до изявленията, засягащи търканията на Пекин с Вашингтон по много други двустранни въпроси. „Китай няма да седи със скръстени ръце и със сигурност ще предприеме свои драстични мерки“, каза служителят.

Сътрудничество с Русия под санкции

Убедих се, че  много китайски икономисти и политолози се опитват да избягват да отговарят на въпроси за това доколко правилно смятат признаването от Русия на ДНР и ЛНР; как китайските компании трябва да изграждат сътрудничество с Москва при осезаем риск да попаднат под западните санкции; в какъв дух трябва обикновен бизнесмен от Китай да тълкува специалната операция на Руската федерация в Украйна. Експертите се опитват да оставят всички тези точки без коментар, да ги заобиколят, без да докосват същността и се ограничават до общи фрази, които повтарят добре познатата официална позиция.

Някои китайски бизнесмени изразяват загриженост относно косвените последици от антируските санкции. По-специално тези, свързани с голяма вероятност от прекъсване на печеливши вериги за доставки, които, както отбелязват, ще отнеме време да се трансформират в настоящата неблагоприятна международна среда. Други смятат, че Китай има нови възможности да интернационализира юана и да укрепи позицията си на международните пазари. Никой от икономистите и бизнесмените, с които успях да разговарям обаче, не критикува пряко руската военна операция в Украйна, като се въздържа от коментари.

По отношение на санкциите на Запада спрямо Русия във финансовия сектор, някои китайски експерти не виждат голям проблем. Например, както отбеляза Сю Венхонг, служител на Института на Русия, Източна Европа и Централна Азия към Китайската академия на социалните науки (CASS), западните страни многократно са заплашвали да изключат Руската федерация от системата SWIFT. „Руската платежна система SPFS вече е достатъчно зряла, за да я замени“, каза той. Според експерта западните санкции „ще станат стимул за използване на руския аналог“.

Според анализатора на CASS Лу Сян, САЩ и американските политици „трябва да забравят за фантазиите“, защото няма да могат да отстранят проблемите с налагането на санкции и принудителни мерки. „Без Китай и Русия Съединените щати няма да могат да регулират глобалния дневен ред, да преодоляват политическите кризи и да решават икономически проблеми“, подчерта той.

„Съединените щати се опитват да вкарат Русия в ъгъла, като манипулират украинския въпрос, и да направят същото с Китай с помощта на тайванския въпрос“, каза Янг Сийю, водещ специалист в Китайския институт за международни изследвания (структура, контролирана от китайското външно министерство).

Освен това Гао Фън, говорител на китайското министерство на търговията, каза миналата седмица, че Пекин се противопоставя на антируските санкции на САЩ, които дестабилизират световния пазар. „Китай определено ще предприеме необходимите мерки и ще защити законните права, както и интересите на своите компании, занимаващи се с обикновена търговска дейност“, каза той. „Нашата страна ще продължи да осъществява редовно търговско и икономическо сътрудничество с Руската федерация и Украйна“.

Перспективите за диалог между Китай и САЩ по Украйна

Напълно възможно е на фона на украинската криза Китай да успее да избегне ненужните търкания със САЩ относно Украйна и благодарение на гъвкава, добре обмислена, независима и неутрална политика да сведе до минимум последствията от натиска от Белия дом. В духа на стратегията, следвана от ръководството на КНР през 2018-2019 г., в разгара на търговската война между САЩ и Китай, конфликтът беше смекчен от прагматичната позиция на Пекин, която позволи на китайската страна да спечели време и да укрепи своята стратегическа позиции. Освен това, както китайските експерти са склонни да вярват, пандемията от COVID-19 отслаби санкциите на САЩ и ги направи по-малко ефективни.

Въпреки напрежението и противоречията между Пекин и Вашингтон, Китай остава водещ търговско-икономически партньор на Съединените щати. Едностранните санкции срещу китайски компании, хванати да участват в „неприемливо“ сътрудничество с Русия, в крайна сметка ще навредят на самите Съединени щати. Щетите ще бъдат нанесени на множество американски предприятия, които от години поддържат печеливши бизнес отношения с Китай. Това напомниха многократно от Министерството на търговията, както и от Министерството на външните работи на КНР.

Китайското външно министерство често прави изявления, обвинявайки американски служители в „безотговорни“ и „неискренни“ изявления, както и в действия, които силно накърняват репутацията на Белия дом и дискредитират имиджа на американската демокрация. Както китайското министерство на външните работи многократно е заявявало, Пекин е озадачен, когато някои западни политици са възприети с назидателен тон и с пълна увереност в тяхната правота „да наричат ​​бялото черно и обратното“. Правителството на КНР критикува субективното разбиране на Запада за такива важни универсални ценности като хуманизма и демокрацията и се опитва да ги използва като претекст за оказване на натиск върху други страни.

Както китайски официални лица и експерти многократно заявяваха, едностранните санкции на САЩ в многополюсния свят „отдавна са се превърнали в неефективен реликт от Студената война“. Според местни политически анализатори „колониалните и великодържавните навици на Запада“ отдавна са надживени. Китайската общественост е съгласна, че важните въпроси трябва да се решават не на конфликтна основа, а чрез насърчаване на открит и равнопоставен диалог, както и взаимни отстъпки, които не засягат взаимните национални интереси.

Така, благодарение на своята независима държавна политика и най-важното, активно поддържани икономически връзки със САЩ, Китай е напълно способен да предотврати ситуация, при която американските санкции срещу Русия се превърнат в ограничения за целия свят.

Война и пандемия

Руската военна операция в Украйна и западните санкции срещу Русия съвпаднаха с началото на нова вълна от пандемията в Китай, която засегна повечето региони на страната. Най-голямото огнище на инфекцията се появи в провинция Джилин, която поддържа активни икономически контакти с Русия и се намира в непосредствена близост до руското пристанище Владивосток. Съседната провинция Хейлундзян, която действа като ключов китайски регион в търговията с Руската федерация, също е регистрирала много случаи на инфекция. Всичко това, в контекста на строгите карантинни мерки от страна на властите на КНР, забавя както трансграничните стоки, така и куриерските доставки в цялата страна.

Китайските предприемачи, които поддържат редовни бизнес контакти с Русия, трябва да вземат предвид рисковете, причинени от епидемичния фактор. През последните две години това понякога води до намаляване на предлагането на продукти от Руската федерация в китайските сайтове за електронна търговия. Като цяло обаче руско-китайската търговия продължава да се развива успешно.

Китайските експерти изразяват надежда, че събитията в Украйна ще послужат като тласък за формирането на по-оптимална международна обстановка, еднакво изгодна както за Москва, така и за Пекин, както и за всички други заинтересовани страни, включително и за Киев. Според тях назряващите от години социално-икономически проблеми напоследък стават все по-трудни за отлагане, изплуват не в най-розовия цвят, но разкриват нови перспективи.

„Китай е водещият търговски партньор както на Русия, така и на Украйна. Той е най-големият вносител на петрол и газ в света, така че конфликтът между Москва и Киев няма да се окаже добър за страната ни. И ако знаехме, че кризата беше неизбежна, ние щяхме да направим всичко възможно, за да я предотвратим“, каза китайският посланик във Вашингтон Цин Ган. Той отбеляза също, че при уреждането на украинския въпрос Китай възнамерява твърдо да се придържа към принципите и устава на ООН. „Легитимните опасения за сигурността на всяка страна трябва да бъдат взети сериозно“, добави дипломатът, като подчерта, че Китай подкрепя конструктивните международни усилия по въпроса. Основната задача, сигурен е той, е да се сложи край на конфликта и да се осигури регионална и глобална стабилност.

Според китайското външно министерство двучасовият разговор на Си Дзинпин с Байдън „се оказа конструктивен“, и Китай, и САЩ признаха това. „Страните се договориха, че всяка от тях ще положи собствени усилия за разрешаване на украинската криза“, заяви китайското външно министерство. Така Пекин обеща да вземе предвид позицията на Вашингтон относно кризата в Украйна, но запази независима политика, изключваща бойкота на Русия.

Източник: „Труд“