Кличко: САЩ ни изоставиха. На Русия ще и струва скъпо, ако нахлуе, ние няма да се предадем

Кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко заяви, че ще я защитава с оръжие в ръка.

Той изрази готовност в случай на руско нашествие да замени кметския костюм с военна униформа.

50-годишният бивш боксьор и шампион в тежка категория упрекна Германия, че блокира доставките на оръжия за Украйна в критичен момент, съобщи БТА.

В интервю за Франс прес Кличко заяви, че през цялото време тренира за водене на бойни действия и може да стреля с всички видове оръжия.

„Всеки агресор трябва да го знае, това няма да бъде една обикновена разходка, това ще му коства скъпо, ние няма да се предадем“, предупреди той.

Миналата седмица американското разузнаване каза, че руските военни могат да обкръжат Киев и да свалят Володимир Зеленски за 48 часа, ако се даде разпореждане за това. Според Кличко това е хипотеза.

Той увери, че украинските служби са подготвени за възможно най-лошия сценарий и че има план за частична евакуация на Киев, където живеят над 3 милиона души.

Според него столицата може да разчита на 5000 бомбоубежища, въпреки че някои от тях сега са използвани за салони за красота или за стрийптийз барове.

„Не виждам нищо лошо в това, собствениците ги поддържат“, каза Кличко.

„Ние разбираме, че нито германците, нито французите, нито американците ще ни защитят. Това си е наша работа, това е наша земя“, каза Кличко.

„Искам официално от нашите партньори да се произнесат, за да разберем на чия страна са те – на тази на Украйна, която се защитава, или на тази на агресора“, каза Кличко по адрес на германците.

Той въпреки това изрази надежда, че ще може да посрещне новия германски канцлер, който нарича „стар познайник“. Олаф Шолц ще бъде в Киев в понеделник. „Запознах се с него, когато той беше кмет на Хамбург“, сподели Кличко.

Според него изявления за подкрепа не са достатъчни. „Ако една война избухне в една от най-големите страни в Европа, каквато е Украйна, това ще дестабилизира цяла Европа“, предупреди той.

Брат му Володимир (Владимир), който също е бивш шампион по бокс, пък се е записал като резервист, за да се бие в случай на атака. Виталий Кличко припомня, че страната има хиляди резервисти и всеки ден има по 100 нови искания от украинци, желаещи да се присъединят към териториалната отбрана на Киев.

Източник: Actualno.com