Кмет краде вода и не плаща данъци – Прокуратурата мълчи?

Преди няколко дни внезапна проверка на ВиК – Плевен и РП – Червен бряг констатира кражба на вода в частната фирма на Кмета на Община Червен бряг – инж. Данаил Вълов.

За проверката потвърждават и директорът на ВиК – Плевен – г-н Спасов и представители на регионалното звено в Червен бряг.

Фирма ТЕРРА АД е търговско дружество, което в настоящият момент се управлява от Светла Вълова – съпруга на кмета Вълов и Надежда Николова – дъщеря на градоначалника. Една малка част от капитала на дружеството е собственост и на самата община.

До проверката се е стигнало след подаден сигнал от гражданин в Червен бряг, а органите на реда констатирали на място, че керамичният завод на кметското семейство се е захранвал с вода, без да бъде отчитано на водомера. Интересно е обаче, че за тази проверка на която са присъствали и органи на МВР никъде не се споменава – нито в ежедневния бюлетин на МВР, нито в Прокуратурата. А според действащото законодателство по описа на МВР трябва да се образува следствие и досъдебно производство.

Потърсихме Районна Прокуратура Червен бряг за коментар. От там ни казаха, че не са запознати със случая и че можем да подадем сигнал. А кражба на вода на юридическо лице цитирам „трудно се доказва“ и е „неизвестно кой е изградил незаконните съоръжения“ . И въпреки, че тази фирма има своите материално отговорни лица в лицето на семейството на Кмета Данаил Вълов и въпреки, че е ясно кои са те и чия собственост са сградите, сдобивали се с вода на гърба на червенобрежани било неизестно.

Според общински съветници и справка в местни данъци и такси към Община Червен бряг е видно, че същата фирма, сдобивала се с вода незаконно и управлявана от кметската рода не е погасявала и задълженията си към общината . Над 40 хил. лева са задълженията на ТЕРРА АД за данъци и такси, които не са погасявани от години.

И тук е момента да питаме – облагодетелства ли се Кмета на Община Червен бряг с положението си и дали точно заради заеманият от него пост МВР и Прокуратура мълчат ? Дали ще има наказан известен всекиму извършител ? А дали Кмета ще плати задълженията си към общината, която управлява, защото едва ли изпраща сам на себе си покана за доброволно плащане, както и едва ли ще даде сам себе си на частен съдебен изпълнител.

А ние остава да чакаме Прокуратурата да си свърши работата и подобна наглост на гърба на граждани да бъде последна.

Автор : Христо Гешов, ibtnews.bg