Кмет на ГЕРБ съди за 5000 лв. човек във Фейсбук, бил го нарекъл „смешник“

5 хиляди лева обезщетение иска кметът на Стара Загора Живко Тодоров от старозагорец, нарекъл го във фейсбук „смешник“.

Това стана ясно на първото заседание по делото на градоначалника срещу 26-годишния Иван Киров за обида и клевета, съобщава БНР

Причина за тъжбата на Живко Тодоров, по която е образувано делото, са два коментара на подсъдимия Иван Киров под пост във фейсбук в „Група за истината за Стара Загора“ от 15 август м. г. В единия подсъдимият е написал „Щото тоя смешник дори не е в града…“, а във втория – „Крадоха, копаха, ср.ха и си тръгнаха… после пак го изберете“.

Коментарите кметът приел като обидни и клеветнически твърдения, които довели до промяна физическия му и психически статус, а мислите му били „обсебени от анализ на верността на написаното вместо към позитивното решаване на проблемите на Общината ни“. Получил и емоционален дискомфорт, което потвърдиха и разпитаните днес в съдебна зала свидетели Николай Стоев, Валентин Тотев, Йордан Йорданов и Виктор Драголов. Четиримата са и хората, които са съобщили на кмета за написаното по негов адрес от Иван Киров. Според Николай Стоев, негативната промяна в емоционалното състояние на кмета продължило месец, според Виктор Драголов – 2-3 месеца, а по мнението на Валентин Тотев Живко Тодоров е още разстроен вследствие на коментарите.

„Използването на жаргона „смешник“ цели охарактеризирането ми като лек, комичен човек, когото не можеш да приемеш сериозно. Напротив на това – множеството от хората ме приемат като сериозен и отговорен, отдаден на работата си и проблемите на града и общината човек. Сам за себе си имам същата оценка. Изразът е лесно запомнящ се и поради това – труден за пренебрегване, като изисква продължителен период за възстановяване на пълноценното усещане за ненакърнени чест и собствено достойнство, както и изчистване от мисленето на читателите на съмненията относно вида който му представя“, пише в тъжбата си кметът.

Според него, вторият израз, използван от подсъдимия е клеветнически и с него той му преписва „престъпление – кражба или липса на контрол върху извършване на кражби от общинската администрация….“.

Пред съда адвокатът на кмета Светослав Миневски заяви, че клиентът му е склонен на извънсъдебно споразумение. Пред радио Стара Загора той уточни, че във вече водени от него дела, Живко Тодоров винаги е бил готов на компромис, да разговаря с онези, срещу които е завел дело, за да се стигне до позитивно решение.

Адвокатът на подсъдимия Иван Киров – Станимир Ченалов, обаче отказа споразумение. „Не смятаме, че е необходимо постигането на такова, тъй като самата дума „смешник“, проверете в официалното издание на Българския тълковен речник, не е обидна дума. Това, че някой я възприема като такава, е негово мнение“, категоричен е той.

А в българския тълковен речник първото значение на думата „смешник“ е „Човек, който умее да разсмива, да прави шеги, шегобиец, шегаджия“. А Второто – „клоун, шут в цирка“.

След като изслуша аргументите на защитниците и свидетелските показания днес, съдия Тодор Минов призова повторно страните да постигнат извънсъдебно споразумение и отложи делото за 4 април. Тогава трябва да бъде разпитан като свидетел неявилият се днес в съдебната зала администратор на фейсбук групата „Група за истината за Стара Загора“ Янко Янков. Пак тогава ще стане ясно и дали ще бъде назначена съдебна психологична експертиза, която да установи дали в следствие от коментарите на Иван Киров е настъпила промяна в обективния психологически статус на кмета.

Общо четири са образуваните към момента в Районен съд дела по тъжби за обида и клевета на Живко Тодоров. Всички тъжби са за коментари във фейсбук.

Източник: БНР