КНСБ искат нов данък за богатите и намален ДДС за всички

Конфедерацията на независимите синдикати в България, излезе днес официална позиция по предложението за намаляване на ДДС за ресторантьорски бранш.

Те се обявиха против диференциран данък за добавената стойност върху отделни отрасли и дейности, независимо кои са те.

От КНСБ настояват и за въвеждане на еднократен данък „богатство“ през 2020 г. по отношение на притежаването на движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност,  пише offnews.bg.

Според синдикалистите е много по-добре да бъде намалена общата ставка от сегашните 20% на 15%, колкото е най-ниското ниво, разрешено от Европейския съюз. Само това може да повлияе за намаляването на цените за всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС.

От становището на КНСБ относно данъчната политика на България става ясно, че липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9%, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20%.

„Това означава, че крайната цена за потребителите няма да намалее, тя просто ще остане същата, като разликата от 11% ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес“, посочват от синдиката.

Те са скептични и относно твърдението, че по този начин делът на „сивата икономика“ в този отрасъл ще намалее.

От синдикатите поясняват, че в предложението на ГЕРБ се вижда смисъл единствено в частта, която задължава работодателите да осигуряват служителите в ресторантьорския бранш на 800 лв.

„Искаме категорично да заявим, че въвеждане на диференциран ДДС за конкретни отрасли и сектори, независимо кои са те, не е антикризисна мярка по своята същност. Всички икономически теории и практики отхвърлят подобни тези“, добавиха синдикатите.

Ако ще се отваря дебат за промяна на ДДС в посока на неговото намаление, това трябва да се случи за всички стоки и услуги, или за нито една от тях, посочват от КНСБ.

„Необходимо е преструктуриране на цялата данъчна система към повече справедливост за хората с по-ниски доходи. Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС, тъй като косвените данъци са приблизително 60% от общите приходи в бюджета. Така основната тежест се понася от потребителите“, смятат от синдиката.

Те отново настояват и за въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/; доходите, които превишават установената МРЗ, да бъдат облагани с досегашната ставка от 10%.

Друго искане е за поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената МРЗ, както и за интегриране на елементи на семейно подоходно облагане. „Този подход би стимулирал семействата и би насърчил раждаемостта“, добавят те.

От КНСБ настояват и за повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 процента с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

От синдикатът настояват и за въвеждане на допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията във фирмите и прилагане на така наречените зелени данъци.

Преди дни бяха внесени в парламента промените, които предлагат депутатите от ГЕРБ и “Обединените патриоти” в Закона за ДДС.

Те са ставка от 9% ДДС за заведения и за продажба на книги за период от 1 юли до края на 2021 г.

Тази промяна се появи, след като в началото на седмицата министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на бранша и им обеща да удовлетвори исканията им от по-ниска ставка на косвения данък заради кризата. От своя страна представителите на бранша обещаха да изсветлят сектора и се съгласиха на по-високи осигуровки и добавиха, че ще използват оставащите в сектора средства, за да укрепят бизнеса си в кризата, а не да намалят крайните цени.

Искането на бранша първо бе одобрено от „Обединените патриотите“, а след това и от премиерът. Той се съгласи и добави, и 9% ДДС за книгите. Друга промяна, която ГЕРБ и „Обединените патриоти“ предлагат е за целия сектор туризъм и ресторантьорство минималният осигурителен доход да стане от 610 на 800 лв. В масовите случаи работещите в тези сектори са осигурени именно на минималния праг, а предложението е той да се увеличи със 190 лв.

Според икономисти това намаление на ДДС-то няма да доведе до по-ниски цени за хората, а до по-голяма печалба за фирмите.

Бившият финансов министър Симеон Дянков дори обяви, че намалението е мярка, която ще помогне на богатите собственици на заведения и ресторанти да станат по-богати. Преди дни предложението за ДДС вкара в полемика премиера и финансовия министър Владислав Горанов, след като Борисов настоя ДДС ставката да стане 9% при 20% настояща ставка.

По-рано днес бившият премиер Иван Костов каза, че мярката за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш е обидна и много неадекватна.

„Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор. защото, ако той беше на светло, щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит – купуваш и плащаш с 20% ДДС, а след това продаваш с 9% ДДС, това поражда съмнение, че секторът е много далеч от изправност“, посочи той.

Костов попита защо точно на този „нередовен и сив сектор“ се дават тези облекчения и предположи, че е резултат на натиск, на който правителството не е трябвало да се подава.