КНСБ: Над 2.1 милиона българи живеят под прага на бедността

Над 2,1 милиона българи живеят с доходи под линията на бедност.

Което означава, че имат месечен доход под 348 лева.

Става въпрос за над 30 процента от домакинствата в страната. В същото време едва 28,7% от семействата са с общ доход над издръжката на живот.

Това показват данните на КНСБ за линията на бедност, доходите и издръжката на живот, представени днес на пресконференция, съобщава „Дума“.

Според председателя на синдиката Пламен Димитров, бавно намалява броят на бедните, но той все още е с много високи нива. Над 1322 пенсионери живеят с пенсия под прага на бедността.

С 87 лева е поскъпнала месечната издръжка на четиричленно семейство за последната една година. През второто тримесение на тази година, едно семейство се е нуждаело от 2 448 лева, за да покрие разходите си за един месец. Това е с шест лева повече спрямо първото тримесение на годината и с 87 лева повече, спрямо същия период на миналата.

937 лева е средната нетна работна заплата в страната. Според председателя на КНСБ Пламен Димитров обаче, тя трябва да е 1224 лева. Едни 300 лева ги няма в джоба на всеки, коментира той.

Разликата между това колко получаваме и колко ни трябва, все пак в годините се стопява, показват данните на синдикатите. Устойчиво, според КНСБ, нараства средната работна заплата.

Проблем е обаче силно изразената регионална диференциаяция на заплатите. Във Видин, Благоевград, Кюстендил, Смолян и Хасково трудовите възнаграждения представляват едва около 50% от необходимия размер на издръжката.

В София, очаквано, разходите на едно семейство са най-високи – 3233 лева на месец. В столицата са съсредоточени над 33 на сто от работещите хора за цялата страна.
Основният извод на синдиката е, че нискодоходните групи от населението изпитват все повече затруднения за покриване на разходите за консумация за вода, а водата е основна жизнена необходимост. Затова и КНСБ въвежда термина водна бедност. Те искат целево социално подпомагане на хората в риск от водна бедност.

Източник: „Дума“