Който включи бойлер и печка, излиза на свободния пазар

Домакинствата с дневно потребление над 30 киловатчаса няма да получават необходимата им електроенергия от регулирания пазар, а ще купуват на свободни цени от борсата.

Това предвиждат поправки на ГЕРБ.

Съответните промени Закона за енергетиката ще внесе шефът на ресорната комисия Валентин Николов, познат като „Баничката” (заради професионалното си минало в сферата на доставките на бързи закуски в софийските детски градини и училища).

Управляващите предвиждат мярката да влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2020 г. вместо с новия регулаторен период, който започва на 1 юли, заяви Николов пред 24 часа.

Според Николов промените ще засегнат 2000-3000 хил. „къщи с басейни и сауни“, чието общо потребление било около 2 млн. мегаватчаса за 1 г.. По думите му това количество ще може да бъде извадено на свободния пазар, където цените са по-високи, а производители като АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2 да започнат да получават повече приходи. Реално подобна консумация правят и обикновените домакинства без „басейни и сауни”. Това е консумацията на обикновен радиатор за 1 денонощие, или бойлер+печка.

Идеята вече е срещнала одобрението на работодателите и електроразпределителните дружества, а енергийният министър Теменужка Петкова също е била запозната с тях.

Източник: 19min.bg