Кожодерите от КЕВР ще обсъждат вдигане цената на тока, а граждани се организират на протест

Кожодерите от КЕВР ще проведат заседание, на което ще обсъждат нови, по-високи цени на електрическата и топлинна енергия, докато гражданите подготвят нов протест.

Днес от 13.30 часа пред сградата на КЕВР ще се проведе граждански протест срещу предложеното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на „Топлофикация” София ЕАД, съобщава Дир.бг.

Шоковото поскъпване на природния газ с 31% доведе до поскъпване на почти всичко в страната. Възмутени граждани вече алармират за драстично покачване на цените на редица хранителни продукти.

Увеличението в цените на топлоенергията за различните градове е между 18 и 38% заради спецификите на отделните топлофикации. За София се предлага увеличение с 22.70%.

Повишаване на цената на природния газ с над 5% се отразява върху тарифите на топлофикационните дружества, тъй като използват суровината за производството на топлинна и електрическа енергия, поясняват от Дир.бг

От 1-ви юли се очаква поскъпване и на цената на тока, като не се знае точно с колко, но се прогнозира, че ще е с около 1%.