Конфронтацията между ЕС и Русия рискува да превърне Балканите във фронтова зона

„Конфронтацията между ЕС и Русия рискува да превърне Балканите във фронтова зона“.

Това заяви в предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР бившият заместник-министър на външните работи и посланик на България във Великобритания Любомир Кючуков.

„Това напрежение в международните отношения, тази ескалация избива в много посоки. Това не е само Украйна, Сирия, това са и Балканите. Сигурността на региона на Балканите не е застрашена толкова от Русия, колкото от конфронтацията между ЕС и Русия, която рискува да го превърне във фронтова зона“, обясни той.

Според него по случая „Скрипал“ се върви към все по-голямо напрежение:

„Конфронтацията се използва за инструмент и от двете страни, използва се за инструмент за консолидация. В Русия се използва като инструмент за национална консолидация, обществото като цяло подкрепя външната политика на Русия. От друга страна – мерките, които сега се взимат и от ЕС, и в рамките на НАТО, виждаме, че тече процес на международна консолидация, в рамките на евроатлантическото пространство. Големият проблем е, че в тази конфронтация победител не може да има“.

Европейските страни направиха политически жест, подчерта Кючуков и добави:

„27 от 28 на практика взеха мерки на дипломатическо ниво спрямо Русия. Над 30 страни в света го направиха. Ако погледнем на света като цяло, виждаме, че това е 30 от 190. Има процес на затваряне на двете страни, включително и на нас като ЕС и като членки на НАТО. Ние, освен че градим стени, започваме като че ли да дълбаем и ровове между нас и останалия свят. Политиката е обща, но не е общностна, т.е. това не е политика на ЕС, която се води от ЕС. Това са позиции, които се съгласуват от страните заедно. Няма реални механизми и няма нагласа европейските страни да предадат външната си политика на един наднационален орган“.

Вътрешните разцепления в европейските общества и неспособността да се справим с проблемите нас ни води по лекия път, по познатия път, когато външният враг консолидира вътрешно, коментира още дипломатът.

Според него целта е чрез случая „Скрипал“ и последвалата консолидация да бъде накарана Русия да смекчи позицията си по определени въпроси от световния дневен ред в дългосрочен план:

„Това е целта на целия този натиск – Русия да бъде поставена под натиск, за да може тя да приеме тези условия, които се поставят. Санкциите, единственото до което водят са ответни санкции. Те не са решили нито един проблем. Струва ми се, че международните отношения са твърде сериозно нещо, за да ги разглеждаме просто като съревнование кой ще изгони пръв и повече руски дипломати, включително и с ежедневно публикуване на класации по този въпрос. Нещата дори придобиха на известен етап гротескни измерения“.

Според Любомир Кючуков позицията на България по случая е правилна.

Русия ще търси партньорства навсякъде по света, подчерта още той и изказа мнение: „Големият проблем е, че се дълбаят тези пропасти между страните. Най-страшното е, че ерозира самата система на международни отношения. Все повече играта е без правила. Това е най-опасното в момента“.

Дипломатът е категоричен, че решението на кризата е чрез диалог.

Източник: Епицентър.бг