КОНПИ: Наложен е запор за 199 млн. лева върху имущество на Иво Прокопиев, жена му и фирмите му

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество разкри подробности за запора върху имоти и дружества на Иво Прокопиев и семейството му на специален брифинг.

Това предаде Канал 3.

Наложен е запор върху имущество на Иво Прокопиев, жена му и фирмите му. Това е вследствие на обоснованото предположение, че придобитото имущество е придобито незаконно.

Запорът е за 199 милиона лева!

„Нямаше как да изнесем по-рано информация. Щом има гриф за служебно ползване, няма как да съобщим каквото и да е. Едва след налагането на обезпечителните мерки може. Те са за да са изненадващи за лицето, на което се налагат. Явно не бяха изненадващи, има теч на информация, но от кого, ще стане ясно по-късно“, съобщи председателят на КОНПИ Пламен Георгиев.

„Вчера, след като обявихме нашата пресконференция, стана ясно, че ще има и на Иво Прокопиев. Ние няма да влизаме в спорове и полемики. На този етап и ние, и съдът сме на категоричното мнение, че има данни за незаконно придобито имущество“, посочи председателят.

Имаше натиск над комисията чрез медийни публикации. В редица интервюта проверяваното лице с множествено манипулативни твърдения се опита да наложи натиск. Да се говори и чрез медиите да се разкриват класифицирани данни, аз такова нещо не съм виждал. Да се влияе на решение на един независим орган“, коментира още председателят.

Обезпечителните мерки не засягат функционирането на засегнатите фирми – изплащане на заплати. Беше изнесена една информация, че ние атакуваме медии. Няма обезпечителни мерки срещу Икономедия. Има мерки в една минимална част в една от фирмите, на които е собственик Прокопиев, твърди Георгиев.

Той (Прокопиев, бел. ред.) твърди, че 100% от акциите на Икономедията са запорирани, но според обезпечителната заповед са запорирани 13,5% на един от мажоритарните собственици. Нашите претенции са към сума, с която е увеличен капиталът на едно дружество. Запорирани са сметките на Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и няколко дружества, както и 30% от един имот в Созопол също е запориран, затова и делото е в Бургас. Проверката обхваща период от 10 години. Анализирали сме огромен по обем банкова информация – движение по сметките на Прокопиев, членовете на неговото семейство. Не е извършена проверка за времето, в което върви проверката, заяви още председателят на КОНПИ.

По банков път е установено, че има несъответствие в размер на 14 млн. лв. Това решение от комисията е взето с 4 гласа да и 1 глас с особено мнение. Особеното мнение е на г-жа Терзиева. Тя е този член на комисията, който е предложен от президента. Има един член, който е от министър-председателя и 3-ма са по предложение на 3 политически партии (ГЕРБ, БСП и ДПС) Има решение на Върховния съд за оправдателна присъда, но тя е оправдателна, защото Прокопиев няма качество на длъжностно лице. След като няма качества на длъжностно лице, съдът го признава за невинен, поясни Пламен Георгиев.

Но няма присъда, която да касае нашите факти. При приватизирането на „Каолин“ братът и една дама Шишкова се включват в дружеството 3 месеца преди приватизацията при изключително изгодни условия. 10% се плащат на момента, а 90% – по-късно. На никого в държавата не се продава при такива условия, категоричен бе председателят на КОНПИ.

Източник: Епицентър.бг