Корнелия Нинова: Борисов да каже кой назначи Владислав Горанов за министър!

Премиерът Бойко Борисов да излезе и да каже Владислав Горанов негов министър ли е или не.

Това каза лидерът на БСП по време на 4-ото заседание на XIII Конференция на Софийската градска организация на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Борисов смята, че ще се отърве от този ангажимент като каже – той (бел. ред. Владислав Горанов) е голям човек и да излезе да отговаря.

Да, но това не ти е Валери Симеонов, с който да се оправдаваш с коалиционните партньори, той е твой министър или може би не е? На кого е, кой е назначил Горанов и кой ще носи отговорност за това? Според Конституцията и правилата това е премиерът, но да излезе и да го каже ясно: „Горанов е министър на ГЕРБ и аз отговарям за това“ или „Горанов е назначен от друг и ми е трудно да понеса отговорността за това“, заяви Нинова.

„Горанов е ярък белег на това, което искаме да променим“, посочи тя. Нинова заяви, че с „Визия за България“ БСП искат да променят модела на управление, в който институциите не работят.

„Живеем в авторитарна държава, имаме една власт на един човек. Заслужава си да мислим за промяната на това фактическо състояние“, каза още Нинова.

„Не е нормален модел, в който едрият бизнес е поставен на натиск, заства редом до управляващите и плаши майки на деца, че ще изкара на улиците работници срещу тях“, каза тя.

„Никак не е правилно синдикатите да хвалят бюджет, в който са замразени всичките 12 социални плащания за деца, майки и обезщетения за безработица, социално слаби и първокласници. Това са неща, които искаме да дискутираме как да ги променим, защото ги смятаме за ненормални. Защото ние най-често говорим за неравенство.

Не е нормално, когато половината ти народ е на улицата, защото няма възможност да си платят сметките и при пенсия от 219 лв. при праг на бедност 348 лв., политиците в държавата да си увеличават заплатите автоматично на всеки три месеца. Това е сбъркан модел. Да не се окаже накрая, че смяната на модела, която очакваме, всъщност означава връщане на нормалността и модела на Конституцията – правова държава, разделение на властите, които тотално през последните години бяха потъпкани и заличени от всичките управления на Бойко Борисов“, посочи още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, ще спрем сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ, обяви още Нинова.

„Идвам от срещата на колегите от леви партии във Вишеградската четворка-Полша, Унгария, Чехия и Словакия, плюс България и Хърватия. Там имах среща с евродепутати и им заявих категорично нашата позиция. Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, предайте на чешкото правителство, че ще заявим, че държавата ни иска да участва в процедурата за ЧЕЗ и ще направи всичко възможно да я купи“, обясни Нинова.

По думите ѝ след нейното изказване, десните партии са я нападнали с аргументи, че тя иска да налага стари модели на управление.

„Този спор си заслужава. ГЕРБ не е наш идеологически опонент, тези хора нямат идеология, те са във властта заради пари. Според мен десните извън парламента са наши идеологически опоненти“, коментира Нинова.

Ето цялотоо изказване на лидера на БСП по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП

Поздравявам Конференцията и пожелавам да имаме резултатна работа. Като влязох и видях залата, се сетих за пленума преди две седмици, който имахме тук и по време на който започнаха първите масови протести в страната. Сещам се, защото те не са спрели до днес и Конференцията се провежда в момент, когато и цялото ни общество, и държавността са изправени пред големи предизвикателства.

Хората са на улиците със социални искания, но и с лозунги за смяна на системата, модела, премахване на всички партии и редица други. И мнозина се питаме- и социолози, и политолози, и политици- кой модел и коя система трябва да се смени, за да се промени бъдещето на България и животът на българските граждани. Едни казват ВНС и нова Конституция.

Други – по-малък брой депутати. Решение ли е това на проблемите и предизвикателствата? Според мен, не. И може би трябва малко по-конкретно и по-просто да откроя няколко белези на модела, който и ние обявихме, че искаме да променим с „Визия за България”.

Модел, в който институциите не работят. Ето един белег на модела, който искаме да променим. Живеем в авторитарна държава. Имаме еднолична власт на един човек. Имаме тотално неглижиране на разделението на властите и на конституционните норми, както и на правовата държава. Заслужава си да мислим за промяната на това фактическо състояние.

Всеки ден ни се дават примери за такива действия.

Искам да кажа няколко думи за последния, за който като че ли премиерът ни Бойко Борисов удобно мълчи. Става въпрос за министъра на финансите Владислав Горанов.

Борисов смята, че ще се отърве от този ангажимент, като каза, че той е голям човек и да излезе да отговаря. Не, това не ти е Валери Симеонов, с когото да се оправдаеш, като с коалиционен партньор.

Това е твой министър или може би не е? На кого е?

Кой е назначил Горанов?

Кой ще носи отговорнсот за това? Според Конституцията и правилата в държавата- това е премиерът.

Но да излезе и да каже ясно: Горанов е министър на ГЕРБ и аз нося отговорност за това. Или: Горанов ми е назначен от друг и ми е трудно да понеса отговорност за това. Говоря за задкулисието. Защото когато институциите не работят, когато са нарушени принципите на държавност, на правовата държава, някой взима решенията другаде.

Това е вторият белег на модела, който искаме да променим. И Горанов е ярък израз на този модел. На трето място, не е нормален модел на съществуване на държава, в която едрият бизнес, вместо да се противопостави на това, че е поставен на натиск при получаване на обществени поръчки да връща пари, застава редом до управляващите и плаши майки и деца, че ще изкара работници срещу тях.

Това не е нормален модел на функциониране на икономиката. Не е нормален модел, когато депутати искат прозрачност, истина, отговорност за съмнения за корупция в строителство- едрият бизнес да ги заплашва, че ще ги блокира да не ходят на работа и ще им иска оставките. Това е сбъркан модел на икономика, на политика, на олигархично – политически модел на управление на страната. И никак не е правилно синдикатите да хвалят бюджет, в който са замразени всичките 12 социални плащания- на майки за отглеждане на деца, обезщетения за безработица, за социално слаби, за първокласници.

Ето някои неща на модела, които искаме да дискутираме как да бъдат променени, защото не ги смятаме за нормални. И още един елемент на този модел. Защото ние най-често говорим и поставяме във всички свои програми неравенството. Ама изобщо не е нормално, когато половината ти народ е по улиците, защото няма как да си плати тока и водата, защото пенсията минималната е 219 лева при праг на бедност 348 лв., ама никак не е нормално – 400 политици в България да си увеличават заплатите автоматично на три месеца, без никакви икономически, морални, пазарни и политически аргументи.

Ето, това също е сбъркан модел. Да не се окаже накрая, споделям лично впечатление, че смяната на модела, която очаква народът, всъщност представлява връщане към нормалността и модела на Конституция, правова държава, разделение на властите, които тотално, в последните 10 години, бяха заличени, нарушени и потъпкани от всичките управления на Бойко Борисов. Поставям го, като въпрос за размисъл.

Източник: Епицентър.бг