Корнелия Нинова: Борисов ни връща в Средновековието, управлява с глашатаи

Премиерът Бойко Борисов ни връща в Средновековието, управлява с глашатаи.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава Епицентър.БГ

Тя коментира гневната реплика на Борисов от сутринта към шефа на АПИ – да отиде и да вика по площадите, че няма да има винетки за крайните квартали на София. „Искам сега да отидеш при всички тези хора в населените места и като глашатай по три пъти да викаш „Няма да има винетки“. Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш“, цитира Нинова нарежданията на Борисов към Терзийски в началото на днешното заседание на правителството.

„Сигурно знаете, че в Средновековна Англия е имало длъжност „глашатай“, който е обявявал управленските решения на хората. Днес сме 21 век, а България под ръководството на Борисов се връща в Средновековието“, продължи от трибуната Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че шефът на АПИ е изпълнил решение на правителството. И се обърна и към министър-председателят: „Само, че господин премиер, вие взехте това решение, затова е хубаво вие да тръгнете по селата и да се обяснявате на хората дали ще има винетки и ще бъдат глобявани“.

Корнелия Нинова показа от парламентарната трибуна решение на Министерски съвет, в което са определени списъците на пътищата, по които да се плащат винетки. И заяви: „Днес Борисов се опита да прехвърли отговорността от себе си и да я прехвали на АПИ. Но това решение е на Министерски съвет и това трябва да се знае!“

„Вас, граждани, ви глобяват по нареждане на премиера Бойко Борисов“, бе изводът, който направи лидерът на БСП.

„Ще ви изчистя – каза днес премиерът. Каква е тази риторика?“, възмути се още Нинова.

„Хора не търпете това отношение“, призова българските граждани тя. И нарече управлението „едноличен режим на Борисов“.

В словото си от парламентарната трибуна Нинова се обърна и към представителите на държавната администрация.

„Имаме и един апел към държавната администрация и конкретно към г-н Терзийски. Хора, имайте достойнство! Не може да ви викат, да ви мачкат, а вие да стоите мирно и да викате: „слушам“. Имайте смелост да му кажете в очите: „Това, което правим, го правим по ваше разпореждане, г-н Борисов“. Единственият начин да се промени това е Министерски съвет да се събере и да се промени решението, с което е определил тези населени места да плащат винетка“, категорична бе Корнелия Нинова.

„Сега отново ще си измият ръцете с вас, поредния администратор, поредния директор на някоя агенция, за да бъде едноличният властелин целият в бяло“, каза още лидерът на Нинова.

Преди това и зам.-председателят на червената парламентарна група Георги Свиленски иронизира Борисов. „Няма нужда да ядосвате министър-председателя, просто викнете г-жа Аврамова тук, може и зам.-министър Нанков, който е пряко отговорен за винетките“, каза депутатът от БСП и се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева с настояване регионалният министър да докладва в парламента за скандала с винетките.

„Няма нужда да ядосвате министър-председателя. Той да се кара на подчинените си и да ги праща на площадите. Тук е мястото“, заяви Свиленски.

Малко по-късно министър Аврамова дойде в парламента.

Ето и пълнияj текст на декларацията от името на ПГ на „БСП за България“, прочетена от Корнелия Нинова:

Господин председател,
Дами и господа народни представители,

Както знаете вече, вчера жители на Нови Искър, на Бистрица излязоха на протест затова, че им налагат глоби за неплатени винетки по Северната тангента. Разбира се, както винаги, премиерът, притеснен от това, че някой може да излезе на протест, днес на Министерски съвет, привиква изпълнителният директор на АПИ и му нарежда да тръгне по селата като глашатай, да стои на площадите, да обявява на хората, че няма да плащат винетки по три пъти.

Уважаеми жители на Нови Искър, Долни Богров, Банкя, Панчарево, Герман, Пасарел, Железница, Бистрица и други, знайте, че вас ви глобяват по нареждане на премиера Бойко Борисов. Ето решение на Министерски съвет, в което се определят списъците на пътищата, по които трябва да се плащат винетки и след като това решение е взето, на 12 януари 2019 година, премиерът обявява: „Няма да се плаща за винетка за Северната скоростна тангента“. Г-жа Фандъкова обявява, че няма да се плаща и благодари на премиера, тъй като тези пътища ще бъдат включени в общинската пътна мрежа, но отменят решението и не ги включват.

Днес премиерът, разбира се, се опитва да отхвърли отговорността от себе си и да я прехвърли на директора на АПИ. Но трябва да знаете истината, уважаеми български граждани. Решението, с което са определени тези пътища, е на Министерски съвет – публикувано, обнародвано, подписано от премиера Борисов. Нека да видим какво се случва днес. Директорът на АПИ е изпратен да бъде глашатай по селата, като поеме отговорността за това, което премиерът Борисов лично е наредил за тези хора.

Скъпи български граждани, Бойко Борисов ни върна в Средновековието. Сигурно знаете, че в Средновековна Англия е имало длъжност глашатай, който е обявявал управленските решения по площадите, по селата и на хората. Днес сме 21-ви век, светът се движи от високи технологии и изкуствен интелект. България се връща в Средновековието под ръководството на Бойко Борисов и започва политика, в която държавните решения се обявяват на народа с глашатаи по селата. Само че господин премиер, тъй като Вие сте взели това решение на Министерски съвет, сега е хубаво Вие да отидете по селата и да го обявявате на хората.

Имаме и един апел към държавната администрация, конкретно и към г-н Терзийски. Хора, имайте достойнство. Не може да ви викат, да ви мачкат, да стоите мирно и вие да казвате: „Слушам г-н премиер” в 21 век, в парламентарна република. Имайте смелост да му кажете в очите – това, което правим, е по Ваше разпореждане, г-н Борисов, и единственият начин да се промени, е Министерски съвет да се събере и да промени решението, с която е определил тези населени места да плащат винетка. Сега отново ще си измият ръцете с вас. Поредният администратор, поредният директор на някой агенция, за да бъде едноличният властелин целият в бяло. Хора, докога ще вярвате на това? Докога ще позволявате да манипулира цялото общество? Държи винаги да излиза спасителят, обединителят, след като той стои в основата на всичко това. Само преди седмица каза, че не знае, че ДАНС са подслушвали президента, а ДАНС му е подчинена, днес заявява на АПИ: ”Какво правите, аз сега ще ви изчистя“. Чуйте каква реторика, за какво ще ги чистите г-н Борисов, за това, че изпълняват решения на Министерския съвет? Уважаеми български граждани, не търпете повече това унизително отношение, тези манипулации, тези внушения, защото те се трупат всички на ваш гръб. Вие плащате от собствените си малко пари за всичките своеволия и едноличен диктат на премиера Борисов.