Корнелия Нинова: Възстановяваме всички войнишки паметници

„Стартираме национална кампания, която озаглавихме „Светите места на България”. Става дума за намиране, идентифициране и възстановяване на всички войнишки паметеници в България. Ще очертаем маршрути по пътя на Българската армия.”

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Председателят на БСП обясни, че ще бъде създаден и национален сайт, в който ще се отразяват тези места, състоянието на паметниците и действията, които се предприемат за тяхното възстановяване. Тя каза също, че ще бъдат направени и 28 младежки екипа в 28 области в страната.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към всички млади българи, без оглед на политическа и партийна пристрастност, с думите: „Ако желаете да направим тази кампания, и да се включите, заповядайте при нас. Тук не става въпрос за партии, а става въпрос за България”.

„В миналото си сме имали много поводи да се гордеем, като народ, и младите социалисти искат да направят така, че и техните деца да се гордеят с това, което са оставили за България”, каза още тя.

Вероника Делибалтова: Без да пазим историята си, няма как да пазим бъдещето си

„Благодаря на лидера на БСП Корнелия Нинова, която ни оказа подкрепа за кампанията. Идеята е тя да бъде надпартийна, национална и затова призоваваме всички млади българи в страна, които имат желание, да се включат в инициативата- в момента, в който пуснем и сайта, да изпратят свои контакти, за да се свържем с желаещите да се включат.”- каза председателят на Младежите в БСП Вероника Делибалтова.

„Нека възродим желанието за запазване на нашата култура и история. Защото без да пазим историята си, няма как да пазим бъдещето си”, заключи Делибалтова.

ОБРЪЩЕНИЕ

„Народ, който забравя миналото си, няма бъдеще”. Ние от Младежкото обединение на БСП вярваме, че бъдещето на всички млади хора зависи от днешните ни действия, затова стартираме инициативата „Светите места на България”.

Целта е да съхраним българщината, да отдадем заслужена почит, като възстановим всички войнишки паметници в България. Паралелно с почистването и реставрирането, подготвяме сайт със снимки и историята, която стои зад всеки паметник. Идеята е, освен да илюстрираме кампанията, да съберем и информацията за паметници, които са в окаяно състояние, за да бъдат възстановени. Във всички 28 области ще има екип, към който всеки желащ може да се присъедини.

Най-ценното от историята ни е мъдростта и поуката. В миналото си имаме много поводи да се гордеем като народ, нека днес направим така, че идните поколения да се гордеят с нас.