Корнелия Нинова: Ясно е кой стои зад Гинка! Тя повтаря приказки на ГЕРБ за „Техноимпекс“

Гинка повтори изказвания от пресконференция на ГЕРБ за „Техноимпекс“ – вече е ясно кой стои зад нея.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание, цитирана от „Фокус“.

Нинова коментира думите на Върбакова от изслушването й пред две парламентарни комисии в четвъртък. Тогава шефката на Инерком нападна Нинова, като попита риторично как може 28-годишна жена от Крушовица да приватизира „Техноимпекс“, а 43-годишна от Пазарджик да не може да купи ЧЕЗ.

„Много са разликите, но една е голямата. Закупуването на „Техноимпекс“ не влиза в дома на 3 млн. българи, както влиза Гинка. Не им бърка в джоба да им изважда парите за сметките на ток, нито е националната електрическа мрежа и националната сигурност“, посочи Нинова. Според нея, ако някой до вчера се е съмнявал кой стои зад Гинка от Пазарджик, след нейното изказване на съвместното заседание Комисията по енергетика и тази по контрол над службите, вече няма съмнение. „Тя повтори едно към едно изказване от пресконференции на ГЕРБ“, атакува Нинова.

Соцлидерът обърна внимание, че Гинка Върбакова е прочела тези твърдения от лист. „Дори не ги беше запомнила, милата. Просто ги прочете“, продължи лидерът на БСП.

Търсенето на виновни за ЧЕЗ пехвърли границите на България, докато сме на върха на Европа – това е удар върху европейския ни образ, анализира ситуацията около продажбата на ЕРП-то Корнелия Нинова. Тя напусна заседанието на двете комисии, след като зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че социалистите атакуват сделката, защото стоят зад един от неуспешните купувачи.

„Напуснах, първо, защото лъже. Второ, защото за пореден път Цветанов издава присъди и лепи квалификации. Трето, защото в паниката си за пореден път търсят някой друг виновен. Какво общо може да има БСП с това, че в момента Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ?! Постоянното търсене на вина някъде друга прехвърли границити на България. Ясно е, че БСП няма общо с тази сделка. Докато сме на върха на Европа, председатели сме на съвета Борисов забърка международен скандал с друг европейски премиер, прехвърляйки отговорност там. Забърка г-н Бабиш в невероятен скандал и както виждате получи си отговора. Друг премиер обвини нашия в лъжа. За наше съжаление тази тенденция продължи вчера на комисията“, каза пред медиите Нинова. Тя имаше предвид и опита на изпълнителния директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев да прехвърли всичко в Чешката държава и едва ли не да отправи обвинение, че там не знаели какво правят и били неграмотни.

„Проблемът си е тук в България. Проблемът е Бойко Борисов и това правителство. Когато си председател на ЕС, да нападаш друга европейска държава и друг европейски премиер за нещо, за което той изобщо няма вина, е поредният удар върху европейския образ на България. Тези хора започват да опропастяват председателството. Докато си беше в България- добре. Всеки ден се занимавахме с български скандали, сега скандалът е изнесен на европейска сцена“, допълни соцлидерът.

Нинова бе категорична, че държавата трябва да изкупи ЧЕЗ. „Не сме съгласни кабинетът да е съдружник с Гинка от Пазаджик, банки и офшорни компании“, заяви тя. По думите ѝ срещу някои банки се водят разследвания в други държави. „Не сме съгласни българската държава, българското правителство да е съдружник с неизвестни офшорни компании, зад които не знаем какво стои, какви капитали стоят. Не сме съгласни да е съдружник с Гинка от Пазарджик“, подчерта още веднъж лидерът на БСП в изявлението си пред медиите.

Нинова е категорична, че премиерът Бойко Борисов се e уплашил. „Видя, че далаверата, която беше замислил, е разкрита и няма да стане и че народът му се съпротивлява срещу това“, обясни тя. По повод идеята на кабинетът да купи контролен пакет на ЧЕЗ, Нинова заяви: „Трябва обратно да го кажем. Кога г-н Борисов и ГЕРБ узряха за тази идея? Ние сме последователни, няма нужда да се съгласяваме с него!“

Нинова обърна внимание, че само преди две седмици в Сандански премиерът Борисов пред Младежи ГЕРБ е заявил, че това е сделка между два частни субекта и че държавата няма никаква роля там и че ГЕРБ са дясна партия и не изповядват идеята държавата да има роля в икономиката.

„Само две седмици по-късно твърди точно обратното, т.е. дойде на нашата теза“, бе заключението на Корнелия Нинова.

Източник: Епицентър.бг