Корупцията е обзела целия живот на гражданите!

Преди днешния дебат за внесения от БСП вот на недоверие темата за корупцията събра в „Денят започва” на БНТ представители на четири политически сили:

Тома Биков – ГЕРБ, Весела Лечева – БСП, Явор Нотев – Обединени патриоти и Стефан Августинов – „Воля”. Отсъстваше представител на ДПС.

„Внасяме вота със сериозни аргументи. Поводът са всекидневните доказателства за корупция, които българското общество получава. Тя е обзела почти целия живот на гражданите, обзела е икономическия живот и е един от основните проблеми в държавата. Слагаме знак за равенство между корупция и ниски доходи. Вотът трябва да предизвика широк обществен дебат за това защо правителството в последните години не се справя с корупцията”, каза Весела Лечева.

„Вотът сякаш не е своевременен и не достатъчно добре мотивиран. Никой не е за корупцията. Всички сме против. Но поставянето на този въпрос преди да се видят мерките, които сме взели, не е продуктивно. Корупцията е процес, той обхваща исторически период, който не може да се вмести във времето, в което управлява Борисов – 4

Броисов – 3, реагира веднага Иво Никодимов. До Борисов – 4 не сме стигнали.

Да, не сме стигнали, ще стигнем. Борисов – 3, поправи се Нотев.

Според Лечева вотът даже е закъснял: „Свидетели сме на пробиви в системата на здравната каса, в митниците. Това са бомби със закъснител, които оказват огромни поражения.”

„Темата предразполага към спекулации. Корупция бива наричано всяка нещо, което не харесва на някого. Корупцията, ако трябва да дадем политическо определение, е там, където входовете на администрацията, на държавата са запушени. И тя е алтернативен достъп до определени услуги. Не отричаме, че такъв проблем има, но не съм съгласен, че държавата не прави нищо по този въпрос през различни политики като електронното управление. 66 закона са приети само с отпадането на свидетелството за съдимост. Това е облекчаване на административния натиск и от там нататък премахването на възможност за корупция. Да се обезсмисли, да се оскъпи, да се направи ненужна, това е начинът да се противодейства на корупцията.

През речи в парламента и изявления по телевизиите едва ли ще направим нещо”, каза Тома Биков от ГЕРБ. Според него БСП искат вот само защото са казали, че ще искат вот. „Те дълго време мислиха и аз не съм притеснен от техните мотиви. Очаквах по-сериозни аргументи. Има разконцентриран огън, обобщи мотивите на опозицията Биков.

Според Августинов („Воля”) вотът бил закъснял, но партията му сега няма да го подкрепи. ”Когато говорихме за вота през септември, тогава имаше вероятност да се случи. Мотивите са недостатъчно добре оформени. Ние сме категорично против този вот и това ще се види днес в дебатите и после при гласуването. Това е един пиар, който се прави на гърба на българските граждани. Трябва дефиниция за корупция. Този вот търси за цел да привлече внимание, но не е достатъчно добре подготвен и просто не му е сега времето.” Той цитира и лидера си Марешки, който като Ахмед Доган се тревожел за липсата на алтернатива.

„От 2009 г. дойде Борисов на власт с единствена цел да се справи с корупцията. Девет години по-късно той признава, че има корупция. Но гражданите трябва да бакат. Всеки ден българският гражданин бива ограбван. Вчера бяха изнесени шокиращи данни за пробива в системата на митниците. Меркел не знае колко получават българските пенсионери. Не знае, че получават 100 евро. Този дебат е закъснял с години. Бяха изнесени шокиращите данни за начина, по който работи БАЦИС – 340 субекти работят с една и същи пароли. Сервитьорите в един ресторант имат различни пароли. Това е въпиюща некомпетентност”, обобщи Лечева.

Според Тома Биков има система в митниците, която дава пропуски и те са отстранени. „БСП се появяват, когато те са отстранени. Да, ама той е локализиран от нас. Лесно е да се говори за корупция. Тя не се бори по телевизията. Иска се повече тишина и повече работа. Трябва вкарване на решения. Дори с технологичния проблем митниците са давали приходи”, заяви Биков.

Източник: Епицентър.бг