Костов: Ако прокуратурата иска да ме разпитва за приватизацията, призовката ще отиде в големия чувал

Иван Костов, бивш министър-председател от времето на приватизацията

Toва коментира темата за предстоящата ревиия в студиото на „Плюс-минус“ по Нова тв.

„Всички сигнали, които са стигали до мен са отивали по надлежния ред до съответните органи. Министерски съвет не е разследващ орган. 97-ма година тъкмо бяхме овладели хиперинфлацията. Ако иска да ме разпитва прокуратурата, призовката ще отиде в големия чувал, където слагам тези призовки.

Има клевети. Ако Ханке се осмели да твърди, че аз съм корумпиран, ще го съдя в САЩ. Ако аз съм участвал в приватизацията, къде са следите сега. Цялата теза е неоснователна.

За да вляза в такъв процес, трябва да съм нарушил закона. Не съм участвал в приватизацията. „Златни пясъци“ изплащат сумата, кото са обявили, в подължение на 14 години. Златни пясъци има 83 собственика, за какво точно трябва да отговарям за тврдението, че съм злоупотребил с власт?!

За цената на „Кремиковци“ съм обяснил, задълженията бяха огромни, въпросът беше да бъде ли допуснато да се завлече страната надолу в онзи момент. Удължихме живота чрез тази приватизация. Хиляди щяха да останат без работа. Дойде един от най-големите собственици на металургични заводи и той не успя.

Оценката от Световната банка беше приета за над 8 млрд долара, а 5 млрд лева, подлежаха на приватизация. Ако някой сега идва със задна дата и дава друга оценка, от къде накъде неговата оценка ще е по-реална от тази на Световната банка?!

В приватизацията участваха международни авторитетни компании, но най-авторитетните бяха в България. В Министерски съвет идва избран купувач. Други органи вземат решенията. 70 предприятия трябваше да фалират. Купони, опашки, това беше България в онзи момент. Сега идват хора, които казват: „Можеше да стане по-добре.“ А ние в кризисна обстановка сме си свършили работата с кредиторите, които подкрепиха с 4 млрд българския лев, ние нямаше да имаме български лев.“, припомни историята от близкото минало гостът в студиото.

Източник: Petel.bg