Кремъл: Ако Киев нападне Донбас, влизаме и това ще е краят на Украйна

Русия ще бъде принудена да защити жителите на Донбас, ако Украйна започне мащабни военни действия срещу региона.

Това твърди Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на президента Владимир Путин, който сам е украинец.

Говорейки в четвъртък, Козак заяви, че усилването на конфликта ще доведе до края на Украйна, като Кремъл е принуден да защитава своите граждани, живеещи на територията на Донбас.

През последните години Москва направи много по-лесно за тези, които живеят в Украйна, да получат руски паспорт и мнозина приеха предложението.

„Всичко зависи от мащаба на борбата. Ако има, както президентът казва, Сребреница, ще бъдем принудени да отстояваме себе си “, каза той, позовавайки се на коментара на Путин през 2019 г., че се страхува от геноцид в Донецк и Луганск, ако Киев си върне контрола над Донбас.

Клането в Сребреница, което се случи през 1995 г., беше най-лошото зверство в Европа от края на Втората световна война и доведе до смъртта на повече от 8000 босненски мюсюлмани.

Донбас, съставен от Донецка и Луганска области, се намира в източната част на Украйна, до границата с Русия.

От 2014 г. насам се провежда гражданска война, като сега сепаратистите контролират големи територии. Въпреки че Москва не признава легитимността на отцепилите се Донецка и Луганска народна република, Киев обвинява Кремъл, че ги подкрепя.

През последните дни видеоклиповете, споделени в социалните мрежи, показват натрупване на войски и военна техника по всички граници на Донбас, което води до нарастване на опасенията, че войната може да е зад ъгъла. И Украйна, и самопровъзгласилите се републики се обвиняват взаимно в засилване на обстрела.

„Подкрепям тези оценки, които съществуват в Украйна, че началото на военните действия е началото на края за страната“, заяви съветникът на Владимир Путин.

„Това е самонанесен изстрел, изстрел не в крака, а в слепоочието ”, каза Козак, като отбеляза, че Киев е отказал да дойде на масата, за да преговаря за мир.

В четвъртък сутринта офисът на украинския президент Владимир Зеленски разкри, че в момента той се намира в района на Донбас и посещава войски на фронтовата линия:

„Където систематично е нарушавано всеобхватно и устойчиво прекратяване на огъня“.

Според Козак посещението на Зеленски едва ли ще доведе до ескалация, но украинският лидер си „играе с огън“.

В четвъртък следобед Путин каза на германския канцлер Ангела Меркел, че Киев нарочно изостря ситуацията на линията на контакт. Руският лидер също така заяви, че Украйна трябва да се придържа към мирното споразумение, постигнато през 2015 г., и да премине към прилагане на специален статут за Донбас.

Превод: СМ

Източник: Pogled.info