Кремъл: НАТО вече действа не като наш опонент, а като враг

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в публикувани днес коментари, че Русия няма да възобнови участието си в договора за ограничаване на ядрените оръжия СТАРТ, докато Вашингтон не се вслуша в позицията на Москва.

Toва предаде Ройтерс.

В интервю за вестник „Известия“ Песков заяви също, че НАТО, „като единен блок, вече действа не като наш условен опонент, а като враг“.

Говорителят на Кремъл каза още, че възстановяването на СССР е невъзможно, но има различни съвременни форми на интеграция, предаде ТАСС.

Той припомни думите на държавния глава Владимир Путин, че човек, който не съжалява за разпадането Съветския съюз, няма сърце, а човек, който иска да възстанови СССР, няма мозък. „Струва ми се, че това е може би най-изчерпателното обяснение на възможното отношение към тези, които говорят за пресъздаване на СССР. Това е невъзможно“, заяви Песков.

„Друг е въпросът, че съществуват съвременни форми на интеграция. Те са многопосочни и многоскоростни. Те съществуват в интерес на участващите държави. Най-модерната и най-бързата интеграционна форма в пространството на бившия Съветски съюз е Съюзната държава Русия-Беларус“, посочи говорителят на Кремъл. „Но това в никакъв случай не е завръщане към Съветския съюз или опит за неговото пресъздаване“, подчерта Песков.
(БТА, Владимир Арангелов)

Източник: dnes.bg