Кремъл предупреди Запада: Схемата „рубла срещу газ“ е само началото

Схемата на президента Владимир Путин за плащане в рубли за природен газ е прототип, който най-голямата държава в света ще разпространи и върху други основни експортни стоки, тъй като Западът е гарантирал спада на щатския долар чрез замразяване на руските активи.

Това заявиха от Кремъл.

Икономиката на Русия е изправена пред най-сериозната криза след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., след като САЩ и техните съюзници наложиха осакатяващи санкции заради нахлуването на Путин в Украйна на 24 февруари.

Основният икономически отговор на Путин досега беше заповедта от 23 март износът на руски газ да се заплаща в рубли, но схемата позволява на купувачите да плащат в договорената валута, която след това се обменя в рубли от Газпромбанк.

„Това е прототип на системата“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската държавна телевизия Първи канал относно системата за плащане на рубли за газ.

„Не се съмнявам, че тя ще бъде разширена и ще обхване нови групи стоки“, каза Песков. Той не посочи срокове за подобна стъпка.

Кремъл, каза той, иска нова система, която да замени контурите на финансовата архитектура от Бретън Уудс, създадена от западните сили през 1944 г.

„Очевидно е, че – дори ако това в момента е далечна перспектива – ще стигнем до някаква нова система – различна от тази на Бретън-Уудс“, каза Песков.

Според него санкциите на Запада срещу Русия са „ускорили ерозията на доверието в долара и еврото“.

Путин заяви, че „специалната военна операция“ в Украйна е необходима, защото Съединените щати използват Украйна, за да заплашват Русия, и Москва трябва да се защити от преследването на рускоезичното население от страна на Украйна.

Украйна отхвърли твърденията на Путин за преследване и заяви, че Кремъл води непровокирана агресивна война срещу Киев.

Руски официални лица неведнъж са заявявали, че опитът на Запада да изолира един от най-големите производители на природни ресурси в света е ирационален акт, който ще доведе до рязко покачване на цените за потребителите и ще тласне Европа и САЩ към рецесия.

Русия отдавна се стреми да намали зависимостта си от американската валута, въпреки че основният ѝ износ – петрол, газ и метали – се оценява в долари на световните пазари.

В световен мащаб доларът е най-търгуваната валута, следван от еврото, йената и британския паунд, пише Ройтерс.

Източник: Actualno.com