Кремъл: САЩ водят непряка война с Русия до последния украинец

Вашингтон и Киев са останали глухи за опасенията на Русия след историческото посещение на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АФП.

„Със съжаление можем да кажем, че досега нито президентът Байдън, нито президентът Зеленски са казали дори няколко думи, които биха могли да се възприемат като потенциална готовност да се вслушат в опасенията на Русия“, каза той.

„Не се чу нито една дума, с която Зеленски да бъде предупреден срещу продължаващия обстрел на жилищни сгради в градове и села в Донбас, и нямаше реални призиви за мир“, заяви Песков.

„Това навежда на мисълта, че Съединените щати продължават линията си на де факто водене на непряка война с Русия до последния украинец“, добави той.

Зеленски бе посрещнат като герой по време на светкавичното си пътуване до Вашингтон, където президентът на САЩ Джо Байдън се ангажира с военни доставки на стойност близо 1,8 млрд. долара. Новият пакет помощ за Украйна включва и зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“ за осигуряване на противовъздушната отбраната на страната.

Часове преди посещението на Зеленски руският президент Владимир Путин заяви, че през следващата година Москва ще продължи да развива военния си потенциал и бойната готовност на ядрените си сили.

Източник: Dnes.bg