Кремъл: Някой се мъчи да създаде ново Косово в Македония

„Чуждата намеса във вътрешните работи на Македония придобива все по-въпиющи форми“.

Това се казва в официално съобщение на руското външно министерство, съобщават ТАСС и БТА, цитирани от Дир.бг.

В съобщението още се казва, че управляващата македонска партия е получила мнозинство по съвсем легален начин, като е спечелила изборите, докато опозицията, подкрепяна съвсем явно от САЩ и ЕС е претърпяла поражение.

В същото време еврокомисарят Йоханес Франк, върховният представител Фредеика Моргерини, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други високопоставени евробюрократи продължават съвсем нагло да оказват огромен натиск върху президента на Македония Георге Иванов, като настояват той да даде премиерския мандат на опозицията, която се е съгласила с ултимативната „албанска платформа“.

„Важно е да си даваме сметка за това, че формулираните в Тирана мерки, подразбиращи федерализиране на Македония, преразглеждане на архитектурата на властта и дори на държавната символика, фактически водят до подриване на конституционните устои и в крайна сметка – до дезинтеграция на страната“, се казва в съобщението на руското външно министерство.

Към евробюрократичната шайка се присъедини и ръководителят на Косово Хашим Тачи, който постоянно призовава албанците в Македония да вземат правата в своите си ръце и да създадат „Велика Албания“.

От руското министерство на външните работи посочват, че случващото се в Македония има за цел да създаде второ Косово, което да дестабилизира Балканите.