Крие ли се нов Ченобил? Повишени нива на радиактивност над цяла Европа

Повишени равнища на радиоктивен йод-131 са фиксирани във въздуха в редица държави на континента.

Твърди се, че те се забелязват още от януари във въздуха над Русия и скандинавските държави, а през този месец и в др. държави.

Предполага се, че този радиоактивен изотоп е продукт от изтичане в атмосферата след ядрен инцидент с реактор на АЕц или от някоя лаборатория.

Първите съобщения бяха още през втората седмица на януари, но тогава не им се обърна внимание, а и концентрациите бяха все още ниски. Тревога вдигнаха норвежките контролни органи.

Неофициално се считаше, че при подземен опит с ядрена бомба заради инцидент малки количества са изхвърлени в атмосферата. Но пък никоя държава не фиксира ядрена експлозия, направена в този период от когото и да било.

Сега обаче концентрацията стремително е отхвърчала над нормите и е засегнат въздуха над Германия, Полша, Чехия, Франция, Испания, Финландия и т.н. Но засега контролните органи в редица държави, вкл. и някои от споменатите си мълчат.

Тук има по-популярна информация за случолото се:
http://www.sciencealert.com/no-one-can-figure-out-what-s-be…

Информацията надали е фалшива новина. Тя е ползвала като източник авторитетното WNN – World Nuclear News, катто видях. .

Авторитетната медия се позовава и на направените изследвания и доклада на IRSN – Френският институт за радиологична защита и ядрена безопасност.

ДОКЛАДЪТ ПОСОЧВА, ЧЕ РАДИАКТИВНИТЕ КОНЦЕНТРАЦИИ СА НАДВИШИЛИ СЕРИОЗНО НОРМИТЕ, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВЛИЯЯТ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО!

http://www.world-nuclear-news.org/RS-Detector-network-flags…

ДОПЪЛНЕНИЕ:
Мистерията е пълна, защото полуразпадът на йод-131 е 8 дни. Т.е. няма как той да циркулира из атмосферата вече над месец. Освен при хипотеза – гръмнал и продължаващ да дими ядрен реактор. Но тогава пък трябва да се открият и други следи – например и следи от цезий 137.

Григор Лилов, Фейсбук