Кристалина Георгиева докара още един провал на България, след катастрофата с ООН

В коментар по повод оставката на Кристалина Георгиева, политологът и ниверситетски преподавател д-р Калоян Методиев заяви в ефира на „Хоризонт“ по БНР, че не е изненадан от оттеглянето и от заместник-председателския пост и ресора, свързан с бюджета в ЕК, но донякъде е изненадан от позицията, на която тя преминава към Световната банка. Според Методиев новият пост, който ще заеме Георгиева, на практика е понижение, но след катастрофата, която се случи в ООН, това донякъде е било очаквано.

„България де факто контролираше или се опитваше, или си мислеше, че контролира най-важния ресор в най-богатия „световен клуб“ и изведнъж го губим, не изкарваме мандата докрай. Така че това е втори провал след ООН и в крайна сметка Кристалина Георгиева заминава на някаква чиновническа работа в Световната банка, която ще се занимава с третия свят и с някакви закъсали страни. Това е удар срещу България – втори в рамките на по-малко от месец“, смята Методиев.

Той подчерта още, че България трябва да посочи достойна кандидатура за нов еврокомисар. Ако нямаме кадри за този пост…, смятайте че имаме огромен проблем и очевидно трябва да си правим държавата наново, изтъкна политологът.

Калоян Методиев коментира и постигнатото търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), което предстои да бъде подписано утре в Брюксел, след като снощи страните от Евробщността приеха поставените от Белгия условия и окончателно утвърдиха променените текстове на документа.

По повод действията на регионалния парламент на белгийската област Валония, по чието настояване бяха направени редакции на текстовете на търговското споразумение, Методиев каза:

„Малка Валония, провинция колкото половин България, показа какво e отстояване на собствен интерес, показа какво е гордост. Те поставиха на колене представителите на 500 милиона души от ЕС и Канада със своите искания.“

Методиев подчерта, че Валония е успяла да се пребори за конкретни промени като премахване на частния арбитраж и мерки за защита на местните фермери.

Мисля, че така трябва да защитаваме правата си и ние, беше категоричен политологът:

„И в крайна сметка се приеха техните аргументи, че всяка страна трябва да може да прекратява временно прилагането на СЕТА, което в случая ще е валидно само за Белгия, но според мен се създаде прецедент, който оттук насетне, след промяна на политическите условия в отделни страни, може да се приложи и при други държави.
Валония де факто изми срама на Европа и на много от правителствата, които, без да питат националните си парламенти, някои 24 часа след преговорите, гласуваха за приемане на споразумението, без да са го чели – по признание на много от политиците. Имайте предвид, че това са 1600 страници.“/Епицентър.бг