Кристалина Георгиева: Кризата с COVID-19 може да е по-тежка и от Голямата депресия

Кризата с COVID-19 може да е по-тежка и от Голямата депресия.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в специално изявление днес.

По думите на Георгиева страната ни правилно е ускорила кандидатстването си за чакалнята на Еврозоната. Освен това, при нужда, страната ни може да поиска бърз и спешен заем от фонда, без условия.

Прогнозата на Фонда е България да свие икономиката си с 4%, а догодина да имаме ръст от 6 на сто. Кристалина Георгиева приветства взетите мерки у нас, но те може да се окажат недостатъчни.

Кристалина Георгиева: Може да се наложи да правите и повече и не се колебайте, взимайте тези мерки навреме. Сега всички сме в рецесия, почти без изключение растежът е надолу.

Международният валутен фонд е разработил нов финансов инструмент за спешни заеми, които ще се отпускат без условия за страни с добра макроикономическа рамка. България също може да се възползва.

Кристалина Георгиева: В този случай фондът работи като източник на ликвидност а не като източник на условия. Днес България се ползва от предимствата на своята макроикономическа политика стабилност, не очаквам, засега България не се е обърнала към фонда, България взе разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната това ще даде потенциално още една линия на страната ни.

По думите на Георгиева днешната криза не може да се сравнява с финансовия колапс през 2008-ма година. А неизвестните са много, най-вече защото не се знае кога вирусът ще бъде преборен. Затова е важно и как ще се разхлабват мерките.

Кристалина Георгиева: Не е изключено отварянията да са по-скоро като танго крачка напред и две назад, а не движение в права линия еднопосочно.

Ако след кризата се загуби елементът на глобализация, това ще намали растежа на страните. Според МВФ – ако през лятото вирусът се оттегли, още в края на тази година икономиките ще започнат постепенно да се възстановяват.

Източник: БНТ