Кървав сблъсък на протестиращи с полицията пред Община Балчик заради „престъпниците еколози“

Има пострадали сред протестиращите пред сградата на Община Балчик. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна един от протестиращите Виктор Лучанов, който е и част от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“.

„Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози“, заяви Виктор Лучанов.

По думите му са пострадали две жени и един мъж. На място пред сградата на община Балчик има десетки хора от общините Каварна, Шабла и Балчик, които протестират срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите, и настояват за нейната отмяна. Протестът продължава и в момента. Виктор Лучанов заяви, че сградата остава блокирана и няма да допуснат провеждането на обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра”.

Сградата на Община Балчик е блокирана от протестиращи жители, организации и граждански групи от Каварна, Шабла и Балчик с искане за отмяна на забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Балчик Николай Ангелов.

„В момента сградата на общината е блокирана от протестиращи“, заяви кметът. Той допълни, че по-рано днес е съобщено за обществено обсъждане от 15.00 часа във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра”. Кметът Николай Ангелов отбеляза, че не е бил официално уведомен за подобно обсъждане.

Според официалното уведомление това обсъждане е трябвало да се състои тази сутрин в 10.00 часа в община Каварна. Протестиращите настояват за отмяна на забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите.

Те се събраха рано тази сутрин пред сградата на Община Каварна, където трябваше да се състои общественото обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони „Калиакра” и „Белите скали” за опазване на дивите птици. Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“ организираха масов протест и настояха до обяд министър-председателя Бойко Борисов да отмени заповедта на Министъра на околната среда и водите, с която се налагат абсолютни забрани за земеделие и строителство в тези земи.

„С тази заповед населението в трите общини се обрича на мизерия. Това е поминъкът на хората. Правителството явно не разбира, че за да угоди на интересите на няколко зелени активисти, които злепоставят българската държава в Брюксел, извършва геноцид върху българския народ и неговите интереси за развитие на модерна България“, обявиха протестиращите. Те настояват за незабавна отмяна на заповедта за забрана на земеделието и строителството в Добруджа от 21 юли 2017 година на Министъра на околната среда и водите, да отпаднат всички забрани за земеделие, риболов, туризъм, лов и всички дейности, свързани с поминъка на хората.

Протестиращите настояват за възстановяване на правото на ползване върху земята и имотите на собствениците и ползвателите или връщане на всички платени от хората пари, както и за включване на собствениците и ползвателите на имоти в управлението на НАТУРА 2000 и предоставяне на директно финансиране за опазване на природата в земите им, които да компенсират загубите им. Жителите на трите общини настояват още за незабавно приемане на общите устройствени планове на общините Каварна, Балчик и Шабла, гарантиращи развитието на Добруджа и поминъка на хората. Протестиращите временно затвориха участък от международния път Е-87.

Източник: Епицентър.бг