Лавров: Конфронтацията между Русия и САЩ достигна дъното

„Онзи ден прочетох как държавният секретар Антъни Блинкен казал, че при всички разногласия с Русия и Китай САЩ нямат нищо против тези страни и това, което САЩ правят, е просто„ демокрация“ и „защита на човешките права“.

Не знам колко сериозно може да се приеме този вид описание на американската политика спрямо Москва и Пекин.

Но ако те насърчават демокрацията, практиката трябва да докаже валидността на теорията“, подчерта Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

„От една страна, конфронтацията достигна дъното. От друга страна, дълбоко в душата има надежда, че всичик хора са възрастни и разбират рисковете, свързани с ескалацията на по-нататъшното напрежение. (…) Все още вярвам че предпазливостта ще надделее“, заяви руският външен министър.

Сергей Лавров припомни, че думата „война“ е въведена в международната дипломатическа употреба именно от западните колеги. „Хибридната война, разпалена от Русия“, е много популярно описание на това, което Западът възприема като основно събитие в международния живот“, добави Лавров.

Според него избраната от администрацията на САЩ линия на натиск и санкции срещу Русия няма шанс за успех.

„Джо Байдън дойде, започна да прилага санкции срещу Русия, да ожесточава реториката и въобще да оказва натиск на всички фронтове. Това продължава от много години“, каза руският дипломат.

Той посочи, че в исторически план американските санкции срещу Русия са започнали още преди Барак Обама да дойде на власт: „Както много други ограничения, те просто придобиха преувеличена, идеологизирана форма, започвайки през 2013 г., дори преди Украйна“.

„Онзи ден прочетох как държавният секретар Антъни Блинкен казал, че при всички разногласия с Русия и Китай САЩ нямат нищо против тези страни и това, което САЩ правят, е просто„ демокрация“ и „защита на човешките права“. Не знам колко сериозно може да се приеме този вид описание на американската политика спрямо Москва и Пекин. Но ако те насърчават демокрацията, практиката трябва да докаже валидността на теорията“, подчерта Лавров.

Той припомни как бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши обяви през 2003 г. на борда на самолетоносач установяването на демокрация в Ирак и освобождението на страната от тоталитарния режим. „Мисля, че можем да не продължаваме по-нататък, само да обърнем внимание на броя на жертвите на войната, разпалена от американците. Това са стотици хиляди хора“, каза Лавров.

Така, посочи още руският външен министър, резултатът от действията на американците в Ирак беше създаването на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), където се прехвърлиха членове на Иракската партия Баас и специалните служби на Саддам Хюсеин, загубили своята работа и възможността да изхранват семействата си. „ИДИЛ („Ислямска държава на Ирак и Левант“, предишното име на ИД) не възникна поради съображения за идеологически различия. Радикалите активно го използваха, разчитайки на грешките на САЩ. Това е „демокрацията“ в Ирак“, заключи руският външен министър Сергей Лавров.

Източник: Гласове