Лавров: Конституцията на САЩ „не струва и пет пари“ за шефовете на технологичните гиганти

Главните изпълнителни директори на големи технологични компании в САЩ пренебрегват конституцията на своята страна.

Това убеждение изрази в понеделник руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от дейността на руската дипломация през 2020 г., предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Половин дузина човека, създали свои технологични империи, дори не искат да знаят какви права имат в държавата си. Те сами определят правилата си на основата на така наречените корпоративни норми и не дават пет пари за конституцията на държавата си. Видяхме нагледно това в Съединените щати“, заяви той.

Коментирайки действията на администрациите на социалните мрежи, включително по отношение на акаунта на американския президент Доналд Тръмп, министърът отбеляза: „Търпимостта към многообразието е черта, която Западът много бързо губи“. Той подчерта, че това предизвиква сериозно безпокойство.

Лавров отбеляза, че последните събития в Съединените щати показват, че принципът на свободен достъп до информация просто е потъпкан от Вашингтон.

„Достъпът до информация е гарантиран от многобройни решения на ОССЕ, той е гарантиран от международния пакт за граждански и политически права. Този принцип на достъп до информация беше просто потъпкан в Съединените щати наскоро, със зашеметяващо мълчание или неясни коментари от страна на американските съюзници“, заяви Лавров.

Според него „сега се опитват да заметат всичко това под килима“, има информация, че някои социални мрежи са възстановили на Тръмп достъпа до акаунтите му. „Но тук не става въпрос за Тръмп, а за факта, че държавата грубо не е изпълнила задълженията си за осигуряване на достъп до информация“, каза руският външен министър.

Държавите са длъжни да носят отговорност за действията на корпорации, включително тези, които управляват социалните мрежи, и при необходимост да привеждат политиките им в съответствие със закона, каза Лавров.

Външният министър отбеляза, че САЩ са страна по Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, Международния пакт за граждански и политически права, редица харти и други международни документи, които предвиждат правото на всяко лице на свободно изразяване.

„Да се обяснява, че Google, Facebook, YouTube и други корпорации нямат задължения е нелепо и детинско“, подчерта той. „Държавите са длъжни да отговарят вместо тях, а ако се държат така, както се държат, държавите са длъжни да приведат поведението им в съответствие със задълженията на държавата от правен характер“.

Министърът отбеляза, че не знае „как ще се развие историята по-нататък“.

„Знам само едно: ако САЩ не осигурят подчинение на свободата на словото, подчинение на своята конституция – да не говорим дори за международните споразумения – дейностите на нарушителите на тази конституция, тогава САЩ просто ще се представят пред света в малко по-различна светлина от образа на най-последователния, най-пламенен борец за демокрация“, обобщи той.

По-рано Twitter обяви, че за постоянно е затворил достъпа до личния акаунт на американския президент Доналд Тръмп поради нарушаването на правилата му, както и поради опасенията, че той може да се опита да предизвика вълнения. Освен това той бе лишен от възможността да публикува в социалните мрежи Facebook и Instagram преди изтичането на правомощията му.

На свой ред Apple и Google премахнаха услугата за микроблогиране Parler, популярна сред хората, подкрепящи настоящия американски лидер, от своите магазини за мобилни приложения. Amazon също спря да предоставя услуги за хостинг в облак на социалната медия.

На 6 януари привържениците на републиканеца Тръмп нахлуха в Конгреса на САЩ, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори на 3 ноември, спечелени от демократа Джо Байдън. Демократите в Конгреса обвиниха настоящия президент на САЩ в подбуждане към бунт и поискаха отстраняването му от властта.

Някои представители на Републиканската партия се присъединиха към тях. Камарата на представителите на Конгреса гласува за импийчмънт на Тръмп. Сега обвинението срещу президента като част от процедурата за импийчмънт трябва да бъде внесена в Сената на САЩ, където законодателите могат да го отстранят от власт с две трети от 100-те гласа.

Източник: Епицентър.БГ