Лавров: Политиката на САЩ цели да заличи историческата памет на българите

Първа официална реакция на Москва, след като от страната ни бяха експулсирани руските дипломати, обявени за персона нон грата.

Русия ще отвърне на България по същия начин, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Той обаче не отговори дали дипломатическата мисия на Русия у нас ще затвори врати, както поиска посланикът Елеонора Митрофанова.

„Що се отнася до реалното състояние на нещата – хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата – повечето от тях осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази шега, според оценката на Министерството на външните работи на Русия, е напълно невъзможно посолството да функционира нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги“, заяви министърът на външните работи на Русия.

Думите на Лавров дойдоха по време на съвместна пресконференция с венецуелския му колега в Москва. Лавров, който от години е известен с острия си език, посочи, че решението за експулсирането на сънародниците му не е самостоятелен ход на Кирил Петков.

„Коментарът тук според мен е очевиден. Това не е самостоятелно решение на действащия министър-председател, който има напълно открита, недвусмислено проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен“, допълни Лавров.

И стигна по-далеч.

„Политиката на Вашингтон, тя важи не само за България. Да убие историческата памет у българите, да разруши основите на една връзка, която се е втвърдявала в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история. Те искат да убият историческата памет и на другите народи на Балканите, особено на православните, между другото“, категоричен бе Лавров.

Той посочи в подкрепа на твърденията си и това, че президентът Румен Радев и останалите две управляващи партии не са знаели за този ход. Той не даде конкретен отговор на заплахите на посланик Митрофанова, че руското посолство в България ще бъде затворено.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова обаче съобщи по националната телевизия, че след решението на България сигурността на мисията в София е под въпрос.

Източник: Bulgaria ON AIR