Лавров: Русия не иска да се изолира от света, но ако искаш мир – готви се за война

„Ние сме готови да скъсаме с Европейския съюз“.

Това е казал руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости, цитирана от „Евроком“.

„Ако от Брюксел ни наложат някакви санкции, които заплашват икономиката на нашата страна, ние може и да преустановим връзките с икономическото и политическото обединение“, е казал първият дипломат на Москва.

По думите на Лавров страната му не е желаела да се изолира от света. „В същото време обаче някои наши колеги, най-вече от Западна Европа и Северна Америка, размахват томахавката на санкциите. Ние искаме да се изолираме от глобалните процеси, но трябва да бъдем готови и за такъв ход на събитията. Ако от ЕС ни наложат някакви ограничения, ние сме готови да скъсаме с Брюксел. Ако искаш мир – готви се за война“, е казал още Лавров.

ЕС е наложил санкции на стотици физически и юридически лица от Русия във връзка с полуостров Крим.

За налагане на още ограничения (забрана за влизане в 27-те, замразяване на активи в европейски банки и други) се е заговорило след ефективната присъда на Алексей Навални, издадена на 2 февруари 2021г. Опонентът на властта е бил лишен от свобода за срок от три години и половина за финансови измами.

Самият Навални, неговото обкръжение и много официални лица в ЕС и САЩ са обявили решението на московските магистрати като политическо мотивирано.

Източник: Petel.bg