Лавров: Русия очаква струпване на сили на НАТО до границите й

През следващите месеци НАТО може да започне да струпва сили близо до руските граници под предлог за предполагаема заплаха от руско нахлуване в Украйна.

Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от дейността на руската дипломация през 2021 г., цитиран от ТАСС.

„Имаме основание да смятаме, че тези гръмки изявления, които сега се чуват от Запада, че ако Русия не се подчини на исканията на Запада как да процедира с войските си на нейна територия, което е абсурдно само по себе си, то в следващия два-три месеца Западът ще увеличи активността на силите за бързо реагиране, силите за специални операции на НАТО около нашите граници“, каза той.

Лавров отбеляза, че териториите на страните, които са се присъединили към НАТО, се развиват активно от алианса във военно отношение. „Ако нашето предложение е насочено към намаляване на военната конфронтация, деескалиране на общата ситуация в Европа, то на Запад се случва точно обратното: НАТО увеличава своите сухопътни сили, авиация в териториите, които са в непосредствена близост до Украйна, мащабът и броят на ученията в Черно море се увеличиха многократно в последно време“, посочи той. Лавров обясни, че Русия е направила предложенията си за гаранции за сигурност точно сега, тъй като „ситуацията с реалната конфигурация на оръжията, военното оборудване и въоръжените сили в Европа се е променила“.

От своя страна американската администрация смята, че проведените консултации по руските предложения за сигурност са били полезни. Това заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на Съединените щати на брифинг за журналисти в четвъртък, предава ТАСС, цитирана от агенция „Фокус“.

„Завършихме седмица на интензивно дипломатическо взаимодействие в редица формати: диалог за стратегическата стабилност, Съвета Русия-НАТО и ОССЕ. Русия изрази своята загриженост, ние изразихме нашата, включително относно действията на Руската федерация, които подкопават европейската сигурност, за която държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори убедително миналата седмица“, каза той. „Придържахме се към принципа на реципрочност, който е ключов за нас“, каза Съливан. „Бяхме твърди в нашите принципи и бяхме ясни в кои области можем да постигнем напредък и кои са невъзможни за обсъждане (нон-стартърс). Демонстрирахме съюзническо единство и трансатлантическата солидарност“.

„Дискусиите бяха откровени и директни. Бяха полезни. Те дадоха на нас и съюзниците нещо, върху което да мислим, и дадоха на Русия нещо за мислене“, каза помощникът на Байдън. „Сега ще помислим и ще се консултираме със съюзниците как да продължим. Готови сме да продължим дипломатическия ангажимент за насърчаване на мира и стабилността в евроатлантическата зона. Също така сме готови Русия да избере различен път“, добави Съливан. Моментът на новите преговори за сигурност между САЩ и Русия все още не е определен, Вашингтон възнамерява първо да се консултира със своите съюзници и партньори, заяви съветникът на Белия дом.

„Няма определена дата за по-нататъшни преговори. Първо трябва да се консултираме със съюзници и партньори“, каза той. „Ние сме в контакт с руската страна и ще видим какво ще се случи по-нататък“, добави Съливан. Заплахата от руска военна инвазия в Украйна остава висока, каза Съливан. Помощникът на президента на Съединените щати подчерта, че разузнавателната общност на САЩ все още не е стигнала до окончателно заключение относно намеренията на Руската федерация. „Определено нещата стоят по такъв начин, че опасността от военна инвазия остава голяма“, аргументира се той.

Съливан отбеляза, че в момента все още има възможност за разрешаване на въпросите на европейската сигурност чрез дипломация. „Ако Русия избере да поеме по различен път, ние ще реагираме съответно“, подчерта той. Съединените щати възнамеряват да укрепят военно източния фланг на НАТО в случай на руска инвазия в Украйна, каза Съливан. Той беше помолен да каже какви стъпки са готови да предприемат Съединените щати в случай на нахлуване на Русия в Украйна, в допълнение към следващите санкции. „Ние дадохме ясно, както директно на Русия, така и публично, няколко други варианта и те включват промени във военните сили и способности, които САЩ и НАТО ще разположат на съюзниците на източния фланг, за да укрепят и засилят надеждността на съюзническата отбрана на тяхната територия“, каза Съливан.

Според него САЩ ясно са дали да се разбере, че в случай на инвазия „подкрепата, която сега се оказва на Украйна, ще бъде значително увеличена“. Освен това, продължи съветникът на американския лидер, държавите ще работят със съюзниците си в Европа и други части на света „по проблеми на експортния контрол, които могат да засегнат стратегическите индустрии в Русия“. „Това са някои от допълнителните инструменти, които можем да използваме в този контекст. Всички те се свеждат до основното предложение, че Съединените щати ще се стремят да укрепят и засилят нашата позиция и позицията на нашите съюзници, както и да подкрепят Украйна в случай на инвазия“, заключи Съливан. Съединените щати смятат, че Русия може да измисли претекст за нахлуване в Украйна, включително саботажни и информационни операции, каза Съливан.

„Нашата разузнавателна общност обработва информация, че Русия работи по измислянето на претекст за нахлуване, включително саботаж и информационни операции, обвинявайки Украйна, че подготвя атака срещу руските сили в Източна Украйна“, каза той. Съливан добави, че събитията вече са се развили по този сценарий през 2014 г. „Ще предоставим на пресата допълнителни подробности за това, което смятаме за такъв потенциален претекст в рамките на 24 часа“, каза той. Въпросът как ще бъде решена ситуацията около Украйна трябва да бъде решен по един или друг начин „в обозримо бъдеще“, каза Съливан. „Готови сме да продължим да се движим по пътя на дипломацията, а също така сме готови да вървим по другия път“, каза той. „Въпросът кой път [ще бъде избран] е пред нас сега. Не след година, не след пет години, той е пред нас в обозримо бъдеще“, подчерта Съливан.

„Трудно ми е да кажа как стоят нещата по отношение на дипломацията, тъй като току-що приключихме тези четири дни [преговори с Руската федерация], трябва да си вземем почивка и да се консултираме със съюзници и партньори“, заяви помощникът на Джо Байдън. „Ще обмислим как стоят нещата, ще проведем консултации и тогава ще определим какви ще са следващите ни стъпки. Същото ще трябва да направят и руснаците“, добави той.

Съливан беше попитан дали Вашингтон ще е удовлетворен от ситуация, при която няма да се случи руска инвазия в Украйна, от която се опасяват в Съединените щати, но в същото време руските войски ще останат на сегашните си позиции. Помощникът на Байдън беше помолен да уточни дали американската администрация възнамерява да наложи някакви санкции срещу Руската федерация в този случай. „Ако се окажем в ситуацията, която описахте, ще разрешим тези проблеми, когато дойдат. Но няма да обсъждам хипотетична ситуация днес и нашата реакция към нея“, отговори представителят на Белия дом. Руско-американските консултации по въпроси, свързани с гаранциите за сигурност, се проведоха в понеделник в Женева. В сряда в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а в четвъртък във Виена се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.

Източник: BIG5