Лавров: Западът иска да унищожи Русия. САЩ искат да превърнат целия свят в свой заден двор

Речта на руския външен министър Сергей Лавров на Общото събрание на ООН в Ню Йорк не беше нищо по-различно от нападение срещу САЩ и техните съюзници.

Лавров обвини западните страни в „русофобия“ и подчерта, че техният страх от Русия е придобил „гротескни“ размери.

Руският външен министър разкритикува най-вече санкциите, въведени от САЩ и други страни заради на руската война срещу Украйна. Целта на Запада била не просто да предизвика „военно поражение“ за Русия, а и да „разруши и разчлени“ страната. Западът само използвал Украйна в „борбата си срещу Русия“.

Светът като заден двор на САЩ

Западът иска да раздели света на два блока, каза още Лавров. Навсякъде се прокарват разделителни линии, които преминават в конфронтации. „Или си за нас, или си против нас“, Западът не оставя трета възможност, продължи Лавров. САЩ се държат като пратеници на Бога – без никакви задължения, освен това да действат навсякъде по света ненаказани, каза още руският външен министър. Съединените щати искат да превърнат „целия свят в свой заден двор“, добави той.

Същевременно Сергей Лавров защити действията на Русия – както войната ѝ срещу Украйна, така и псевдореферендумите, които се провеждат в четири украински региона до 27 септември. Москва е „поела отговорност за своите граждани“, увери той. А гневът на Запада заради т.нар. „референдуми“ бил неоправдан. Жителите на регионите искат да принадлежат към Русия, каза Лавров.

Каква е позицията на Китай?

Преди Сергей Лавров пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк се изказа китайският външен министър Ван И. Китай е смятан за важен търговски партньор на Русия. Освен това Москва се надява, че в лицето му ще намери още по-голям клиент за своите енергийни ресурси като петрол и газ, след като много страни по света решиха, че искат да станат независими от руските суровини. Досега Китай не е осъдил еднозначно руската инвазия в Украйна. По време на речта си в Ню Йорк Ван подчерта, че се надява да се стигне до мирно решение на конфликта посредством дипломатически усилия. Той отправи апел към Москва и Киев да започнат разговори. В подобен диалог обаче трябва да се вземат предвид „легитимните опасения относно сигурността и на двете страни“.

Източник: „Дойче веле“