Лавров: Западът може да разпали война в Украйна и да обвини Русия

Министърът на външните работи на Русия Сергай Лавров смята, че Западът може да започне война в Украйна и да обвини за това Москва.

„Не изключвам да има такова желание – да се подклаждат милитаристичните настроения, да се организира „малка война“, а след това да ни обвинят нас, за да въведат поредните санкции и да потиснат нашите конкурентни възможности,“.

Това заяви той в интервю за YouTube канала на известния руски журналист Владимир Соловьов „Соловьов Live“.

Като аргумент той посочи, че САЩ и други западни държави въоръжават Украйна и даже се хвалят, че от 2014 г. насам да й доставили боеприпаси, оръжие и други военни системи на стойност $2,5 млрд.

„Владимир Зеленски (президентът на Украйна) извършва безумни постъпки. И те се боят от това безумие. Страхуват се, че някаква глупост ще разпали конфликт, който никому не е нужен“, каза още Лавров. Той обаче подчерта, че Русия няма да се унижава и да моли Запада да свали „незаконните едностранни санкции“.

Лавров определи подхода на ЕС към Русия като политическа шизофрения и камасутра. Той припомни, че предишният върховен представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини разработи пет принципа за диалог с Москва, главният от който бе, че отношенията с Русия ще се нормализират, ако тя изпълнява споразумението от Минск за Донбас. „Но всеки, който е чел минските договорености, ще разбере, че това е политическа шизофрения“, смята Лавров. Новият външен министър на ЕС Жозеп Борел предложи да се използва друга стратегия, съчетаваща три принципа – дистанциране, натиск и диалог по интересни за ЕС теми. „ЕС обаче реши да остави принципите на Могерини и тържествено провъзгласи нов подход – отдръпване, сдържане, въвличане. И аз просто си представих хореографията на всичко това. Извинете, но това е политическа камасутра“, смята Лавров

Източник: segabg.com