Лех Валенса поиска редуциране на Русия до 50 милиона, Мария Захарова го сравни с Чикатило

Светът трябва да се стреми към смяна на режима в Москва, а популацията на Русия не бива да надхвърля 50 милиона души.

Това заяви бившият водач на профсъюза „Солидарност“, експрезидент на Полша и носител на Нобеловата награда за мир Лех Валенса в интервю за френската телевизия LCI.

Думите на Валенса предизвикаха бурна реакция в Москва, след като ги повтори и „Фигаро“, а говорителката на руското МВнР Мария Захарова сравни Нобеловия лауреат с маниака Чикатило.

„Там живеят 60 народа, които са били погълнати по същия начин, както днес поглъщат украинците. Ние трябва да помогнем на тези народи да въстанат. Трябва или да се смени руската политическа система, или да се намали населението на Русия до 50 милиона.“ – заяви Лех Валенса.

„Дори Украйна да спечели тази война, след 5 години ще се случи същото, след 10 ще се появи следващият Путин.“ – заявява Валенса, цитиран от LCI. Според бившия полски президент трябва да се „форсира смяната на политическия строй в страната и да се организират въстания на народите.“ В противен случай Русия ще си остане имперска, смята някогашният дисидент и профсъюзен водач.

„Русия трябваше да бъде унищожена, но Горбачов беше твърде умен. Ние си казвахме: имаше Сталин, Брежнев, но Горбачов е мил. И ги оставихме на мира.“ – съжалява със задна дата Валенса.

Бившият президент на Полша се съгласи, че Западът има интерес от това да разширява сферите си на влияние. „Трябда да е ясно, че Западът разширява своето влияние чрез НАТО и Евросъюза по пътя на разширяване, но с демократични методи. Русия прави това с използването на насилие.“ – допълни Валенса.

Официалният говорител на руското МВнР Мария Захарова реагира остро срещу думите на водача на „Солидарност“ от 80-те години на миналия век.

„Лауреатът на Нобелова награда за мир, бившият президент на Полша Лех Валенса призова да се намали Русия до 50 милиона души. Той счита, че за постигане на сигурност в света Русия трябва да бъде „разчленена“

Разсъждения в стил на маниака, на украинския националист Чикатило, който между физическото съкращение на населението и изяждането на разчлененото мечтаеше да „живее като в Полша.““ – коментира в телеграм канала си Захарова. Самият Валенса до момента не е реагирал на думите на рускинята, но демократично пусна във фейсбук статус с нейното изявление и остави да я коментират последователите му.

Андрей Романович Чикатило е най-известният в СССР сериен убиец, изнасилвач, педофил и човекоядец, в актива му са най-малко 43 убийства с особена жесокост, телата на някои от жертвите си Андрей Романович изяждал. Осъден е на смърт и разстрелян на 4 януари 1994 година след като президентът Борис Елцин отхвърля молбата му за помилване.

Източник: OFFNews