Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

Русия не е в състояние да поставя условия на България.

Ние сме суверенна държава и отдавна сме направили избор, ставайки член на НАТО, и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори.

Това стана ясно от думите на говорителя на Министерски съвет Лена Бориславова в предаването „Панорама“ по БНТ.

Така тя коментира искането на Русия силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния. Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков обърна сериозно внимание и на темата Северна Македония. „Новото, което премиерът Петков и правителството като цяло предприеха, е надграждане на замръзналия диалог между двете държави с идеята да се фокусираме върху общите ни черти, без да отстъпваме от нашите приоритети. Отваря се една нова страница в диалога, без да се отстъпва от националния интерес“, каза Бориславова.

По думите й комуникацията между двете страни е динамична, доброжелателна и приятелски настроена.

„Но това, че някой се държи приятелски, не значи, че ние ще отстъпваме от националния интерес. Няма да загърбваме и възможността за оптимизиране на диалога. И за двете страни ще е добре да бъдем част от общия пазар на ЕС и да извлечем всички дивиденти“, добави Бориславова.

Тя изтъкна факта, че северномакедонските управляващи ще пристигнат следващата седмица на общо заседание у нас. „Ако има ясни договорки как да се постигнат условията можем да говорим за оптимистичен завършек. Вярвам, че сме на прав път в диалога, който конструираме“, заяви Лена Бориславова.

„Нашата четворна коалиция имаше тежката съдба да се озове в управлението на държавата в момент, в който никой не би завидял. Глобална висока инфлация, глобална световна ковид криза, глобална криза и в енергетиката. Години наред критичните сфери са били занемарени, а контролните механизми изключени в държавата. Нямаме предпоставки тези кризи бързо да бъдат преодолени. През 2018 г. България е била на едно от последните места по стабилност и жизнеспособност в здравеопазването. И това далеч преди световната ковид криза“, каза още говорителят на МС.

По думите на Бориславова подготвяният бюджет ще се радва на единодушно одобрение от управляващата коалиция.

„Това ни прави по-силни, за да отговорим пред различните предизвикателства, пред които сме изправени“, допълни тя. Според началника на кабинета на премиера Румен Радев може да бъде както партньор, така и коректив на управлението спрямо принципа на разделението на властите. „Има право да критикува решения. Кирил Петков лично помоли Румен Радев да бъде коректив. Критиката не е лошо нещо, когато позволява да се коригират грешки“, заяви тя.

Бориславова бе категорична, че „с действията си не оставяме съмнение, че за нас не е важно да трупаме политическа изгода, а да взимаме най-добрите политически решения, сред които да включим контролните механизми в държавата и да върнем доверието в обществото“.

Източник: Actualno.com