Летците гневни на властта: Нивото на авиационната мощ на страната ни е критично ниска

Нивото на авиационната мощ на страната ни е критично ниска.

Това заявиха от от Българската авиационна асоциация в официална декларация по повод събитията и напрежението на авиобаза „Граф Игнатиево“, когато пилотите не изпълниха тренировъчните си полети, съобщиха от Епицентър.бг.

Според изявлението им позицията на авиаторите е „оценка за дейността на всички досегашни институции, органи и отделни лица, свързани с отбраната на страната ни, които със своите действия или бездействия минимизираха авиационната ни мощ до едно критично ниско ниво, което въобще не кореспондира с усложнената международна среда на сигурност“.

Летците ни обясниха, че не става дума за бунт, протест или стачка, а действията им са тревожен сигнал за сегашното състояние и бъдещето на бойната ни авиация.

„Самолетите „Спартан“ и вертолетите „Кугар“ и „Пантер“ не са изтребителни летателни средства.

Те имат друго предназначение и са базирани на други летища, но и те без подготвен за тях летателен и технически състав са само купчина скъпа метална сплав“, уточниха от асоциацията.

Според пилотите за нормалната експлоатация на всяко едно военно въздухоплавателно средство разходите са неколкократно по-високи от цената при купуването му.

„Натовските изисквания за нормално инвестирани средства са 180 летателни часа на един пилот-изтребител за една година. Препоръчваме на тези държавни лица, които не са запознати с годишния нальот на един български пилот-изтребител, да изискат тази информация по съответния ред и да се извинят на сега действащите български военни пилоти“, подчертават от авиационната общност.