Лидерите на Г-7 подготвят нови санкции срещу Русия

Лидерите на страните от Г-7 изразиха готовност да приемат нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, ако е необходимо, и свързаха отмяната на вече съществуващите санкции със спазването на Минските споразумения.

Това се казва в заключителната декларация, приета в края на двудневната среща на върха на групата на седемте в Таормина на остров Сицилия, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

„Готови сме да приемем нови ограничителни мерки, за да повишим понасяната от Русия цена, ако действията й наложат това“, заявяват лидерите на седемте най-развити икономики в света (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония).

„Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията й в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си“, добавят лидерите на Г-7.

Същевременно те подчертават важността на взаимодействието с Русия.

„Въпреки разногласията ни сме готови да взаимодействаме с Русия за решаване на регионални кризи и общи предизвикателства, когато това е в нашите интереси“, се отбелязва в декларацията.

Източник Новини.бг