Лиляна Павлова: В другите държави има доста повече проблеми, отколкото в България

България е заклеймена – в други държави от Европейския съюз има по-сериозни проблеми.

Това каза в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Трябва да покажем самочувствие и достойнство. Трябва да презентираме по-добре работата, която вършим, добави тя.

На въпрос как ще коментира думите на Симеон Дянков, че по време на европредседателството България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната и в Шенген, министър Павлова заяви: „С цялото ми уважение към господин Дянков, той никога не е разбирал от европредседателство, тъй като това не е тематиката му. В ЕП когато бе дебатирана темата за влизането на България и Румъния в Шенген, ние изразихме своята ясна и категорична позиция: изпълнили сме критериите, но не ни третирайте като останалите държави и ние искаме своето равноправно място“.

Така за първи път представител на правителсвото намекна, че тези две цели вероятно няма да бъдат постигнати в месеците на председателството на Съвета на ЕС.

„Ние трябва да се използваме от индиректните ползи на европредседателството – че сме надежден партньор – един път за Западните Балкани и втори път – за Турция. И не на последно място – Полша. Защото дебатът за Полша може да доведе до ново разделение. Това е много чувствителна тема. Освен това ще имаме уникална възможност и шанс да променим имиджа на България, усещането на това какво е България. Сега е моментът да покажем колко много сме направили и че нещата, които сме направили, могат да се видят и усетят“, коментира още Павлова.

Тя коментира и въпрос, свързан с имиджа на страната ни като корупционна държава. „Това е много удобно клеймо. В много други държави има доста повече проблеми, отколкото в България. Сега е моментът да покажем и самочувствие, и капацитет – с аргументи и покритие. Ние не умеем да се представяме. Дори едни Сърбия и Румъния може да са направили много по-малко, но се презентират добре. Ние сме свършили много и трябва да се презентираме по добър начин“, заяви Лиляна Павлова.

На въпрос как ще коментира темата за стабилността на кабинета, тя отговори: „Независимо, че има вероятност от протести, това не е никаква изненада. Протестите са нещо естествено… Но е търсен нарочен ефект. Много е удобно това – да се протестира по време на европредседателството. Демокрацията е нещо, което предполага всичко това. В много държави се е случвал вот на недоверие и ще се случва… Ние трябва да покажем, че можем да сме балансьори вътре в страната, че можем да намерим пресечната точка при всякакви ситуации и протести“.

Лиляна Павлова отбеляза, че реалността не може да бъде подменена: „България, българите и политиката са такива, каквито трябва да бъдат“.

Павлова конкретизира, че 140 милиона е целият бюджет за ремонта на НДК. „Аз вярвам, че министър Банов, който е принципал, както и новото ръководство на НДК са направили всичко, за да бъдат изрядни“, отбеляза тя.

Министър Павлова успокои столичани и живеещите и работещите в района на НДК, че няма да има задръствания: „Единственото ограничение ще е на 12 януари, когато е срещата на върха на президентите и ръководителите на държавите-членки. През останалото време градът ще продължи своята нормална дейност. Не казвам, че няма да има ограничение на паркирането и трафика, но то ще бъде само в определени дни“.

В последните дни се видя, че когато има диалог, може да се намери разбирателство. Като председател на Съвета на ЕС трябва да сме пример за обединение, а не за разделение, коментира министърът. Няма подменена реалност, България е такава каквато е, посочи Павлова.

Източник: Епицентър.бг