LSE: Президентските избори в България може да разклатят партийната система в страната

Президентските избори в България би трябвало да са по-скоро скучно събитие. Мнозина очакват посоченият от премиера Бойко Борисов кандидат спокойно да стигне балотаж, носен от популярността на партийния лидер и страхотната предизборна машина на управляващата партия ГЕРБ. За разочарование на Борисов, сега това изглежда все по-малко възможни, пише Димитър Бечев, директор на Института за европейска политика, в материал на сайта на London School of Economics.

Допитванията показват, че надпреварата между неговия избраник, председателят на парламента Цецка Цачева и генерал Румен Радев, подкрепен от Българска социалистическа партия, ще бъде оспорвана. Не точно напрегната като президентската надпревара в САЩ, но със сигурност няма да ѝ липсва и драма. А водещият кандидат на опозицията може би действително има шансове. Той може да привлече подадените гласове за „Обединените патриоти“ –коалиция от националисти между някогашните заклети врагове от „Атака“ и „Патриотичен фронт“, за АБВ – отцепила се от БСП, и тези за няколко други значими играчи.

Освен това Борисов трябва да обвинява себе си за тази ситуация. Той отлага възможно най-дълго своя избор, представяйки Цачева в последния момент – много след като другите претенденти се включиха в крамолата. След като номинацията на Цачева беше оповестена, мнозина в ГЕРБ бяха разочаровани. Без съмнение тя е лоялен войник в партията и здраво трудещ се парламентарист, но на Цачева ѝ липсва харизма./Информационна Агенция „Фокус