Лъчезар Иванов от ГЕРБ е вносител на текста, позволил седемкратно по-скъпите лекарства

Снимка: BNEWS

През 2019 година едно и също лекарство срещу рак на белия дроб е закупувано от 29 български болници на цени от 129 до 1063 лева.

Законовите промени, позволили седемкратната разлика в цената, са приети почти консенсусно от Народното събрание, между първо и второ четене през 2016 година.

Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, след което отказа да уточни кой е внесъл промените, довели до драстичната разлика в цената, за която управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев съобщи тази събота в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

След като новината бе оповестена, здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще внесе промени в Закона за обществените поръчки, така че условията да са еднакви за всички лечебни заведения.

Вносител на текста в Закона за обществените поръчки, позволил седемкратна разлика в цената на едно и също лекарство, е депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Под предложението са се разписали и колегата му Данаил Кирилов, както и Хамид Хамид от ДПС.

Вносителите на законопроекта, позволил на частните болници да закупуват чрез здравната каса лекарства на много по-високи цени, стават ясни от стенограма от заседание на правната комисия, на което предложението е отхвърлено. Според Хамид частните болници от години провеждали обществени поръчки, без да има нужда от това, а аргументите за законовите промени са свързани с факта, че след като получат парите си по каса, тези лечебни заведения не разходват публичен ресурс.

„Ако вие сте собственик на частна болница и сте харесали скъпа немска апаратура, която е революционна за страната, сте длъжен да обявите поръчка. На другия ден обаче получавате оферта от китайска фирма, която доказва съотвествие в спецификациите с немския уред и вие сте длъжен да купите китайския апарат,“ аргументира се още Хамид по време на заседанието.

Срещу предложението се обявява Десислава Атанасова от ГЕРБ, тъй като според нея не е адекватно обществените поръчки да не важат за определени болници. Тя е категорична, че трябва да има равнопоставеност между всички търговски дружества. Хамид обаче репликира с идеята, че ако има равнопоставеност, то по тази логика частните болници не трябва да имат право да дават по-високи заплати от държавните и общинските.

В заключение Хамид изтъква, че няма частна болница, няма близки с частна болница, няма приятели с частна болница и нямало какво повече да се изяснява.

Предложението обаче не се приема от комисията с три гласа „за“ и пет „въздържали се.“ По-късно текстът е приет в пленарна зала.

Източник: Дарик радио